Ragu bolognese: Köttfärssås på Gittos vis

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: väldigt många!

Tid: evigheter

Den här bolognesen är plankad från allas vår K. Fast jag har gjort om den ganska mycket efter eget huvud, som alltid. Resultatet är bättre än jag möjligtvis kan förtjäna efter en sådan stöld!

  • 1 1/2 kg märgpipa, innanlår, högrev eller vad du nu har i grytköttsväg
  • 1 kilo benfri fläskkarré eller annat fett griskött
  • 400 g rimmat fläsk eller ännu hellre
  • 200 g torrsaltat fläsk tex pancetta, guanciale eller liknande
  • smör och olivolja
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 2 gula lökar
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 4 dl mjölk
  • 5 dl vitt vin
  • 2 burkar mutti körsbärstomater (ta krossade tomater annars)
  • 2 lagerblad
  • 5 sardellfiléer
  • salt, peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • Till servering:
  • Tagliatelle
  • Rejält med riven parmesan
  1. Skär allt kött i små tärningar. Ju mindre desto bättre. (Jag snittade nog på en halv centimeter.) Bryn det i omgångar i en blandning av smör och olivolja och lägg över i din största gryta allt eftersom.
  2. Skala morot, lök och vitlök. Skölj selleristjälkarna. Hacka allt smått. Fräs det på låg värme i olivolje/smörblandning tills löken är genomskinlig och det luktar gott. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare några minuter.
  3. Häll på mjölken i köttgrytan och koka upp. Låt mjölken koka in nästan helt.
  4. Tillsätt grönsaksfräset till grytan. Häll på vitt vin och tomater. Salta lätt (tänk på att fläsket är salt!) och peppra rejält. Tllsätt lagerblad och sardeller. Låt sjuda antingen i 125 graders ugnsvärme eller på spis. Såsen är klar när det räcker att titta på den för att köttet ska falla isär.
  5. Ta en potatismosare eller en rejäl slev och gnussla runt köttet så att det faller isär lite. Tillsätt 3 dl grädde och låt det koka in lite. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ät och njut tillsammans med tagliatelle och rejält med parmesan. Frys in resten till de där dagarna då du bara inte orkar laga mat.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert