
Quinoakakor med honung och solros
En av de mest matintresserade människor jag någonsin träffat lyckades inom loppet av en månad dra på sig laktosintolerans, skilsmässa och gluten-intolerans. Han lämnade landet kort därpå. Jag antar att han var rädd att få sockersjuka.
Quinoakakor med honung och solros
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 15 – 20 kakor
Tid: 20 min
- 25 g smör
- 1/2 dl flytande honung
- 50 g solroskärnor
- 50 g puffad quinoa
- Värm ugnen till 175°C.
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner honungen. Koka upp och låt stå och bubbla ett tag.
- Rosta solroskärnorna i torr stekpanna tills de får lite färg.
- Rör ihop quinoa, solroskärnor och smörblandningen. Klicka ut på smörpapperklädd plåt. Grädda i 7 minuter. Klart.
Kommentarer
Stackars människa/
Dessa kakor verkar i alla fall vara en riktig hälsobomb. Nästan.
Jag försöker fatta hur det smakar men går bet hela tiden. det känns lite som välj 2 av 3.
De smakar exakt som något en kolossalt överviktig amerikan skulle kunna tänka sig att äta till frukost.
De liknar mexikanska "alegrías" (=glädje) som görs med amaranth! Mums!
I alla recept står det numera flytande honung. Jag kör min fasta honung i mikron några sekunder, då blir den flytande varvid recepten alltid kan följas.
Eller är det någon speciell blomhonung du eftersträvar? Duger inte fin svensk honung som bekant vanligtvis är i fast form (vid rumstemperatur)?
Samt en fundering - kan man puffa gryn/quinoa själv eller är det en komplex process man helst lämnar till fabrikerna?
Tomas – vilket bra tips. Jag äger inte någon mikro så det är helt enkelt lite enklare att använda flytande honung. Man kan såklart smälta fast honung i kastrull på låg värme men jag är lite lat. Diska gillar jag inte heller.
Jag har inte provat att puffa egen quinoa, Biofood gör det så bra år mig, men jag tror säkert att det går. Min egen erfarenhet är dock att kornen ofta snarare blir hårda och krispiga än lätta och spröda. Prova och berätta hur det gick! jag vet att inte alla har tillgång till Biofoods fina sortiment även om Coop blir allt bättre på att ta in deras produkter.
Frågan är bara HUR man puffar gryn/quinoa. Rosta kan man.. men puffa?
Honung, du bekväm med andra ord? Ingen annan orsak till flytande honung? Fast 1/2 dl fast honung i smält smör blir snabbt en 1/2 dl flytande honung i smör :)
Lite som flytande margarin, bekvämt men det går att mäta upp dl av fast smör med.
Dock ska säga, flytande smör/margarin var en fluga här bara. Smakar blä och det fungerar minst lika bra med en liten klick smör och en skvätt olja.
Sista ord om honung, det finns en del smakrika flytande honung som är extra goda i skapelser som denna ovan kan jag tänka mig.
Nä, inga andra orsaker än min bekvämlighet. Men så bekväm att jag börjar använda flytande smör blir jag nog aldrig.
Hela kakreceptet ovan blev till för att gårdagens middag blev så misslyckad. Jag hade fått för mig att jag skulle göra en paj. Redan där gick det snett. Jag är inte paj-kvinnan och för att komplicera det hela ytterligare hade jag bestämt mig för att det skulle gå att göra ett sorts pajskap på puffad quinoa och valnötter.
Åh, det var så mycket ambitioner rakt åt skogen. Pajfyllning av ricotta och ägg och sedan purjolök som jag av någon anledning trodde skulle bli knaprig och härlig.
Resultat: Pajbotten i samma konsistens som kalaspuffar som legat i mjölk ett tag och en rätt god äggstanning som tyvärr kom i skymundan av en massa tråkig och seg purjolök som inte alls var rolig att äta.
Så kan det gå! Bara att äta upp och glömma. Det kommer ändå nya middagar hela tiden.
Så kan det gå... kul att du vågar pröva, jag följer mest invanda mönster eller recept. men... det ovan, det var väl inte middagen igår? lite för söt...
Nä. De var min återupprättelse.
Jag dreglar över detta recept, vill hem och göra quinoakakor NU. Det är också skönt att höra att även solen kan ha sina fläckar (angående havererad paj).
Det är nackdelen med att ha ett stort självförtroende och en ambition att ständigt förnya sig: det blir inte alltid så bra.
En av de saker jag gillar allra mest med mat är att det alltid kommer nya chanser.
Det är nog svårt att puffa quinoa hemma i köket, rätta mig om jag har fel. Men jag inbillar mig att det fungerar på samma vis som när man puffar Vete/Dinkel/Majs etc:
Stoppa in kornen i en stor behållare, stäng till och sug ur all luft med hjälp av vakuum.
När rätt undertryck har uppnåtts öppnas en stor ventil och simsalabim så puffar kornen upp sig.
(Fick detta förklarat för mig en gång då en bekant funderade på att börja puffa Dinkelkorn)
Receptet låter väldigt intressant, får börja leta efter puffat quinoa i affären.
ja Linus, det klarar jag nog inte hemma. Gjorde ett litet försök med lite olja, en kastrull och lite quinoa men det blev lätt poppade rostade frön, inte ut-och-in-vända frön som de puffade köpta.
bara popcorn som går att puffa själv troligen, allt annat har för lite vätska i sig och blir lätt bränt innan något spännande händer.
Sidor