Pumpagnocchi, variant glutenfri

Confort food så det förslår. En glutenfri variant på den här italienska klassikern som bara inte går att uttala utan att skapa debatt. Uttala som ni vill, snåla inte med osten bara. Och är man inte lagd åt det glutenfria hållet går det utmärkt att byta ut samma mängd mjöl till vete. 


Portioner: 4 hungriga
Du behöver: 

400 g pumpa
2 äggulor
1 dl riven parmesan
2 dl majsmjöl
2 dl bovetemjöl

Ost till gratinering, mängd efter läggning

Gör så här: 

Sätt ugnen på 180°. Skala pumpan och skär i bitar, ju mindre, desto snabbare går det i ugnen. Baka i ca 30-40 minuter tills pumpan är mjuk. Riv under tiden parmesanen och dela äggen. Mixa pumpan och låt den svalna lite. Blanda ner parmesanen och äggulorna till en slät smet. Blanda ner mjölet lite i taget och jobba i ihop till en slät deg (det här kan kännas lite på utsida axel på slutet men matlagning som även fyller gymfunktion är ju den bästa matlagningen). Häll ut degen på ett genereöst mjölat underlag.

Rulla tunna korvar och skär eller klipp isär till små bitar. Rulla eventuellt till snyggare, runda bollar om du vill. 'Låt gnocchin ligga till sig och torka i typ en halvtimme. Under tiden kan du exempelvis strimla och fräsa grönkål och svamp med vitlök att äta till gnocchin. Du kan också passa på att riva ost av valfri sort om du vill gratinera gnocchin när den är kokt. Eller svänga ihop en god tomatsås till. Eller ta ett glas vin och fundera lite på det utrikespolitiska klimatet, för att så att säga jobba upp behovet av comfort fooden du håller på att laga. 

När gnocchin fått hämta sig lite, koka den i saltat vatten. När gnocchisarna flyter upp till ytan är de klara. Ät dem direkt eller gratinera på plåt tillsammans med kål och svamp i ungen, inte illa. 

Bild för Maria Paulsson

Mer från Maria Paulsson


Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson