Pulled pork BBQ-style

Jag vet, pulled pork är den mest uttjatade maträtten i hela världen. Jag har egentligen ingen ursäkt för beteendet, men det finns däremot en förklaring. Dessutom är det faktiskt den godaste pullade porken jag någonsin smakat, här ska vi inte begränsas av någon ödmjukhet inte.

Jag har inte lagat pulled pork på minst ett par år och min familj har tjatat om det hur länge som helst. Min fru älskar det och mina döttrar har hört kompisar berättat om det. Deras kompisar berättar även om svenne-tacos, men det får så klart inte mina barn. Det är dessutom vår och jag kan få utlopp för den vinterslång grill- och BBQ-abstinensen som nästan tagit sig löjliga uttryck (jag testade att grilla under fläkten i lägenheten - jättedåligt gick det).

Så jag tänkte att det kanske ändå kan funka med en kompromisslös pulled pork. Ni kan få hata mig om ni vill, jag gör det för min familjs skull. Hatar ni min familj?

Det ska sägas från början att det här tar skitlång tid och det blir mycket lättare att genomföra om man har någon typ av amerikansk rök, en så kallad "smoker". Det går även att få till det i en klotgrill men det kräver mer koll och trixande. Det bästa är om du inte räknar med att käka maten samma dag som det lagas för fläsket tog runt 14 timmar för mig att få klart. Men jävlar vad gott det blev.

Det hela bygger på rökning/BBQ av en karré. Den långa rökningen tillsammans med kryddorna ger smaken. Du ska absolut inte använda någon rökig barbequesås när du lagar maten för rökigheten gör vi själv. För övrigt var jag rätt dum i huvudet som bara lagade den här maten på ett kilo kött. När man ändå är igång och åbäkar sig med mat i 14 timmar så kan man lika gärna göra mer, det är ju dessutom utmärkt mat att frysa in.


Portioner: 6-8
Tid: 14 timmar
Du behöver: 

Rub

1 tsk mortlad spiskummin
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk mortlade korianderfrön
1 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk colemans senapspulver
1 tsk vilökspulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano (gärna mexikansk)
1 msk salt
2 msk paprikapulver

Pulled pork

1 kg fläskkarré av bästa sort, inte alltför fet dock
ungefär hälften av rubben ovan (går så klart även att välja annan rub men undvik röksmak)
1 äpple (Granny Smith funkar fint)
1 gul lök
salt och svartpeppar
lönnsirap

Övrigt till en macka

baguette
Hellman's majonnäs
sallatsblad
inlagd grillad paprika
smulad fetaost eller salladsost
eventuellt någon Hot Sauce efter smak

Gör så här: 

Kör ihop din rub ordentligt med alla kryddorna. Jag har en sån där kaffekvarn av mixertyp som är helt värdelös att mala kaffebönor med, men den är jävligt bra att mala kryddor i istället. Har du ingen kryddkvarn så mortla ihop allt. Det ska bli ett fint pulver.

Klappa in kryddorna runtom karrébiten.

Skär äpplet och löken i bitar och mixa sedan ihop till mos. Smeta ut moset på ovansidan av den kryddade karrébiten. Ställ in i röken. Du ska dessutom sticka in en termometer i köttet.

Kör du med klotgrill så gäller det nu att försöka hålla temperaturen runt 100°C. Termometer i locket eller en extern som du stuckit in är alldeles nödvändigt. Jag har en liten skorstenständare som jag använder vid de här tillfällena och i den är det möjligt att tända få kolbitar. Ha din glöd i en liten hög i ena änden av klotgrillen, i den andra änden lägger du köttet på gallret med någon typ av vattenfyllt tråg under för att inte kladda ner grillen så förbannat. En annan god idé kan vara att använda sig av "Snake method" vid BBQ i en klotgrill.

Själv kör jag med en Weber Smokey Mountain. Jag vet att det finns bättre smokers och jag tänker inte gå i någon form av polemik med grillskäggen, men jag är i alla fall jävligt nöjd med Webern och använder den ruskigt mycket. Den håller temperaturen bra och den fuktiga atmosfären inne i röken (på grund av det vattenfyllda tråget) gör att röksmaken alltid blir väldigt mild och fin. Karrén röktes med lönnved. Det är skillnad på olika vedslag vid rökning men jag tycker de flesta blir bra så länge man ger fan i gran och tall, som mest bara ger lösningsmedelssmak.

Nu ska det rökas länge. För att kunna dra isär köttet med två gafflar måste köttbiten upp i en innertemperatur på drygt 90°C. Det tar jättelång tid om du röker vid 100°C, men grejen är den att jag tycker det blir bättre om man kör sista svängen i en gryta. För saftighetens skull.

Jag hade haft min köttbit igång i röken i 11 timmar och var "bara" uppe i 83°C. Då lyfte jag ut den och skar upp den i fyra större bitar. Dessa dundrades ner i en gryta tillsammans med en burk krossade tomater och 2 dl vatten. Sen fick allt stå där och puttra i ytterligare tre timmar. Du kan behva fylla på med lite vatten om det blir torrt, rör också emellanåt.

När du gjort det kan du dra isär köttet med ett par gafflar. Smaksätt med salt, svartpeppar och lönnsirap. Snåla inte med lönnsirapen.

Det finns massor av sätt att äta pulled pork och alla slutar med att man sitter och svär med hela skiten nerhasat i knät. Jag gjorde en macka med en liten baguette som jag grillade på snittytan och sedan smetade majonnäs på. Därefter skyfflades det på sallat, picklad grillad paprika, pulled pork och smulad fetaost. Vill du ha lite styrka så kan det passa med lite hot sauce.

Jag åt min mat jättesnabbt eftersom den är så besvärlig, såna är ju reglerna.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson