Provençalsk lavendelkyckling

Lavendel är en synnerligen användbar örtkrydda. I Provence, där de blå lavendelfälten sträcker sig kilometervis, används den flitigt både i kakor, desserter och till kyckling. Här en ugnsgrillad kyckling fylld med lavendel, vitlök och citron. Prova även med hackad rölleka!


Portioner: 4-5
Tid: 80 minuter
Du behöver: 

1 kyckling (ekologisk Bosarp)
1 ekologisk citron
6 tomater
100 g smör
1 dl lavendelblommor
1 lavendelbukett
2 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar

Gör så här: 
  1. Ställ in ugnen på 225 grader
  2. Hacka vitlök och lavendelblommor fint. Riv citronzesten (det gula skalet) från citronen. Blanda alltihop med mjukt smör, lite salt och svartpeppar.
  3. För in kryddsmöret under bröstskinnet på kycklingen och stryk ut det så långt det går över brösten och ner mot låren. Salta och peppra skinnets ovansida.
  4. Halvera citronen och stoppa in den i fågelns buk tillsammans med en extra bukett lavendel. Bind eventuellt upp fågeln så att fyllningen stannar kvar.
  5. Tillaga i en ugnsfast form, tillsammans med tomaterna, i mitten av ugnen i 30 minuter. Vänd på kycklingen och låt den stå inne  i 30 minuter till, eller tills kycklingens av ger klar köttsaft om du provsnittar i ena låret.
  6. Servera med de ugnsbakade tomaterna och skyn från lavendelkycklingen till fullkornsbulgur.

Bild för Anna Billing
2011-06-12
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing