Potatisbullar ”tapas style”

Potatisbullar är sådan där perfekt comfort food och samtidigt politiskt korrekt restmat. Jag älskar att äta dem rakt upp och ned med lingonsylt och knaperstekt fläsk. Det hindrar inte att jag gärna experimenterar med dem och gömmer allt möjligt överblivet i smeten.Det ligger i sakens natur att man inte vet hur mycket potatismos man får över. Därför kan man utgå från proportionsprincipen för att anpassa receptet; 5 delar mos + 1 del ägg + 0,5 del mjöl. Delarna räknas i vikt. I praktiken blir det 50 g ägg (snittvikt för ett ägg) + 250 g mos + 25 g mjöl. Har du inte en digitalvåg så är det dags att köpa en. Kökslivet blir mycket enklare.


Portioner: 4
Tid: 30-40 minuter om du har färdigt potatismos
Du behöver: 

5 dl kallt potatismos
    2 ägg
    5 msk vetemjöl
    50-100 g tunt skivad skinka av typen parma, jamon iberico, speck, schwarzwald eller någon annan du gillar
    1/2 gul lök
    paprikapulver
    nymald svartpeppar
    panko eller skorpmjöl
    smör till stekning

Gör så här: 

Blanda potatismos, ägg och mjöl till en jämn smet. Smaksätt med rejält med svartpeppar och en knapp tesked paprikapulver.
    Täck ett helt bakplåtspapper med den tunt skivade skinkan. Torka skinkan i ugn på 150° tills du nästan kan smula sönder den, det tar cirka 20 minuter. Hacka/smula skinkan grovt.
    Finhacka löken och blanda ner den och skinkan i smeten.
    Med en matsked klickar du ut smet på en tallrik med panko/ströbröd och panerar runt om. Detta kan vara lite pyssligt om smeten är för lös.
    Stek i rikligt med smör på strax över medelvärme tills paneringen får en riktigt snygg färg och bullarna är fasta. Ringla lite olivolja över bullarna vid servering.

Bild för Anders Öhman

Mer från Anders Öhman


Bild för Anders Öhman
Bild för Anders Öhman
Bild för Anders Öhman
Bild för Anders Öhman
Bild för Anders Öhman