Popcorn med brynt smör och srirachasås

Det här är egentligen inte ett recept. Det är en påminnelse om att allt blir godare med brynt smör. Kolasåsen, småkakorna, kryddsmöret, emulsionssåsen, curden, gubbröran och de grillade grönsakerna. Och nu frågar sig vän av ordning vad brynt smör har med asiatisk mat att göra? Lite om man ska vara sanningsenlig. Men om man smaksätter det brynta smöret med srirachasås och häller saligheten på popcorn tillsammas med rostade sesamfrön då? Då kan man väl ändå kalla dem asiatiska popcorn? Eller så ser man bara mellan fingrarna och mumsar glatt vidare. 


Portioner: 4
Tid: 10 minuter
Du behöver: 

Gillar du riktig heta snacks rör du ner dubbel mängd srirachasås. Vill du ha ännu hetare asiatisk smak kan du krydda med yttepytte shichi-mi tōgarashi - en japansk chilipepparblandning med bland annat chilipeppar, apelsinskal och sesamfrön. 

1,5 liter poppade popcorn (ca 1 dl opoppade)
75 g smör
1-2 msk srirachasås
3 msk sesamfrön eller furikake

Gör så här: 

Bryn smöret i en en kastrull eller stekpanna tills det doftar nöt, är ljusbrunt och slutar fräsa. Häll upp det i en skål för att avstanna bryningen. Vispa ner srirachasåsen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning tills de är gyllenbruna. Häll fröna i smöret, smaka av och häll i mer srirachasås om du vill ha tydligare chilismak. Häll smöret över popcornen under omrörning så att allt blandas.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist