Plommonsallad med femkrydda och apelsin

Har man riktigt mycket plommon i sin trädgård måste man ta till alla medel för att hinna äta upp dem. Och visst finns det roliga sätt att äta plommon råa!  Det här är en riktigt lättlagad liten rätt som smakar fint till grillad kyckling, gärna marinerad marinera i lite ljus soja och ingefära. Vego? Kikärtsbiffar, basmatiris med kikärtor och saffran eller stekt panir, kanske?  

Det enda momentet som är lite pilligt är att fritera ingefäran, men som alltid finns det genvägar … Har du bråttom kan du toppa med rostade cashewnötter och blanda ner 1/3 tsk mald ingefära i dressingen.Om du vill kan du ersätta den kinesiska femkryddan med den underbara arabiska ras-el-hanout. I så fall kan du gott ta och smula ner lite feta också.

Försök inte vara smart genom att strimla örter och salladslök i förväg och låta det stå framme. Det smakar nämligen inget vidare. Om du gillar att ha allt förebrett är det mycket bättre att blanda ner det gröna i salladen samtidigt med dressingen. Du har min välsignelse!

PS! Gillar du det du läser? Vi på Taffel bloggar utan ersättning. Belöna oss gärna genom att tipsa om oss och dela våra recept! <3


Portioner: 4
Tid: 10-20 minuter+marinering
Du behöver: 

4–6 portioner som tillbehör
500 g plommon, gärna fler sorter
1/2 dl tunt skivad salladslök (skivad precis före servering)
1 msk finstrimlad koriander och eller mynta (finstrimlad precis före servering)

DRESSING
3/4 tsk kinesisk fivespice eller garam masala
½ dl pressad apelsin
1 msk sherryvinäger eller äppelcidervinäger
1 tsk finosherry
1 tsk ljus miso eller ljus soja
1–2 msk ljust muscovadosocker eller farinsocker

OPPANPÅ (OM DU VILL)
2 msk finstrimlad skalad ingefära
1 msk finstrimlat apelsinskal, bara det orangea
1 1/2 dl neutral rapsolja eller jordnötsolja till fritering
1 krm salt

Gör så här: 
  1. Vispa samman ingredienserna till dressingen. Låt stå och samla smak. Halvera och kärna ur plommonen. Skär i klyftor. Vänd runt med dressingen. Låt stå i minst en kvart. Gärna en timme.
  2. Förbered ingefära och apelsinskal. Hetta upp oljan i en tjockbottnad pyttekastrull med hög medelvärme tills oljan börjar skimra av hetta och håller ca 175 grader. Tippa ner ingefära. När ingefäran fått lite färg och börjar bli krispig efter en knapp minut vänder du ner apelsinskalet och friterar ytterligare 5-10 sekunder. Fiska snabbt up med en liten hålslev. Eller häll alltsammans genom en finmaskig metallsil placerad över ett värmetåligt kärl. Låt ingefära och apelsinskal rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Salta mycket lätt.
  3. Blanda ner salladslök och koriander i de marinerade plommonen precis före servering. Strö över friterad ingefära och apelsinskal.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh