Plommonmarmelad med varma kryddor

Receptmakare: Lisa förare Winbladh

Tid: ca 1 timme och 10 minuter

Vissa människor kärnar ur plommonen först. Jag föredrar den mer meditativa metoden att melankoliskt blicka ner i den sjudande massan och fiska uppkärnorna ur  när plommonen kokat sönder. Om du har en riktigt grovmaskig sil kan du köra klabbet geom den och bli av med kärnorna på det sättet.

Om vaniljstången är torr som min var får man snitta den när den puttrat med i marmeladen ett tag. Om du vill vara säker på att marmeladen ska hålla kan du blanda ner lite natriumbensoat. Jag brukar hoppa över det och istället satsa på små och mycket rena burkar. Då är risken mindre att det möglar.

Om du använder billig rom kan du låta den koka med sista halvtimmen. Vill du ha en tydligare romsmak och har finare doningar rör du ner den på slutet.

Min marmmlad blir ganska rinnig och sur. Öka sockret till 750 gram om du vill en en fastare och sötare marmelad. Ät gärna marmeladen på rostat grovt bröd med creme fraiche under.

 • 1 kg plommon, helst victoriaplommon som på bilden
 • 450 g råsocker
 • 1 vaniljstång
 • 1 stjärnanis
 • 1 liten kanelstång
 • (2 msk mörk rom)
 1. Skölj plommonen noga i ljummet vatten. Ju mindre mikroorganismer i ditt kok desto bättre.
 2. Lägg plommon och råsocker i en kastrull i rostfritt eller teflon. Koka upp och låt sjuda utan lock i 30 minuter. Skumma av om det behövs.
 3. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Dela vaniljstången i ett par bitar. Lägg ner skrap och stång i grytan. Lägg ner övriga kryddor.
 4. Låt sjuda i ytterligare 30 minuter tills marmeladen är tjock och simmig. Testa konsistensen genom att droppa lite på ett kallt fat och låt stelna.
 5. Slå upp den skållheta marmeladen på mycket rena burkar. Skruva igen de lika rena locken och låt burkarna svalna upp och ner. 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh