Plommonchutney med indiska kryddor

När du gör plommonchutney är det bra att balansera syra och sötma mot slutet. Plommonens egen karaktär kräver justeringar i receptet. Den här chutneyn har lite kortare hållbarhet än annan chutney eftersom den innehåller mindre socker och vinäger. I gengäld smakar den en mild och rik smak av plommon och de fina kryddorna. Om du vill ha en rundare kryddton kan du torr-rosta kryddfröerna i kastrullen innan chutneykoket.

Kalonji, även känd som nigella är ett litet kolsvart frö med burdus smak och knubbig droppform, som älskas i bland annat Indien och Mellanöstern. Bröd och ost är vanliga fyndställen. Lite räcker långt, så dosera med försiktighet. Du hittar fröet i många butiker med Mellanösternmat och Govindas butik på Fridhemsplan i Stockholm. Ibland kallas det felaktigt svartkummin på förpackningen. Svart kummin är en helt annat mörkt gråbrunt kryddfrö med smäcker form som används i Indien. Fast det funkar förstås också i chutney. Låter det förvirrande? Det tycker jag också! Men för en gångs skull är det inte jag som vimsat till det. Du kan ersätta med kardemummakärnor, det ger en helt annan karaktär men en liknande fyllighet.

Du behöver inte skala ingefäran om skalet är tunt, det är mest en estetisk fråga.  Men tvätta den alltid noga i ljummet vatten med en droppe diskmedel och skär bort torra sega bitar.


Portioner: ca 8 dl
Tid: 1 timme, typ
Du behöver: 

1 kg små plommon
ca 200 g ljust muscovadosocker
1/2 dl finstrimlad ingefära
ca 2 msk äppelcidervinäger (mer ger ökad hållbarhet)
3/4 msk hel spiskummin
1/2 msk brunt eller svart senapsfrö
1/2 tsk kalonji (nigella) eller 1/3 tsk lättstött kardemumma
2 krm hing eller 1 tsk finhackad vitlök
2 krm salt
ev. 1-2 torkade chilifrukter

Gör så här: 
  1. Tvätta plommonen. Jag brukar lägga dem i ljummet vatten med en droppe diskmedel och vända runt försikitigt sen lägger jag dem i ett durkslag och spolar med ljummet vatten.
  2. Om plommonen är mogna och lätta att kärna ur gör du det. Annars? Räkna plommonen och skriv upp antalet. (Ha! som om jag någonsin kom ihåg att göra det!) Lägg alla ingredienser i en stor, vid kastrull. Hetta upp på medelvärme och låt puttra någon timme tills konsistensen är ganska tjock och plommonen kokats sönder. Tiden beror mycket på grytans beskaffenhet (stor yta gör snabbare avdunstning) och plommonens mognad.
  3. Smaka av med socker och vinäger. Det ska finnas ett friskt sting men ingen obehaglig stickighet. Fiska upp kärnorna. (Nu svär du kanske lite om du hoppade över att räkna plommonen).
  4. Häll upp din heta chutney på riktigt rena glasburkar. Fyll högt upp. Skruva på locket och låt burkarna svalna upp och ner. Förvara i kyl eller riktigt svalt skafferi. Chutneyn håller en månad i kyl, längre om du ökar mängden socker och vinäger. Den funkar hyfsat att frysa in även om den kan bli lite lösare när den tinats.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh