Plommon i portvinssirap i sallad med valnötter och ädelost

Bakade plommon blir ofta mycket sura, även om de är mogna. Det beror på att syror läcker ut ur cellerna när de bryts ner. Därför bör du balansera med mycket sötma. Det här är ett fint exempel på hur sötsyrligheten kan användas som en dressing. Om du hör till lökälskarna kan du skiva ner lite mild salladslök i salladen. Och om du mot all förmodan springer på oemotståndliga apelsiner mitt i sensommaren är det klokt att låta några strimlor apelsinzest puttra med. Baka gärna en rejäl sats plommon, du kan säkert experimentera fram egna vilda rätter med dem. 

Vegan? Hoppa över osten och mortla valnötterna med 1 1/2 msk jästflingor och Herbamare.


Portioner: 4-6
Tid: minst 2 timmar
Du behöver: 

10 små mycket mogna plommon
2+2 msk ljust muscovadosocker
1 dl valnötskärnor
2 dl rött portvin
1/2 liten kanelstång
ev. 1 cm vaniljstång
1 krm salt

SALLAD
1/2 litet stånd fänkål
1 msk valnötsolja eller druvkärnolja
150 g ädelost, gärna av fårmjölk
100 g babyspenat
100 g frisésallad eller rucola
andra gröna blad du gillar
salt

Gör så här: 
  1. Halvera och kärna ur plommonen, det går lätt om plommonen är mogna och du snittar i den lilla skåran. Lägg dem på en liten plåt eller metallform med snittsidan uppåt. Strö lite muscovadosocker på varje plommonhalva. Ställ in i ugnen och sätt den på 100 grader (90 grader varmluft) . Låt stå bortåt 2 timmar tills plommonen är halvskrumpna.
  2. Om du vill kan du rosta valnötterna samtidigt. Lägg dem i en liten skål och låt dem stå i ugnen 5-10 minuter.
  3. Gör portvinssirapen medan plommonen står i ugnen. Häll portvinet i en pytteliten kastrull av rostfritt eller non-stick. Rör ner 2 msk muscovadosocker, kanelstång och kanske en vaniljstångsbit. Låt puttra samman till knappt halva mängden på mycket svag värme. Rör ner 1 krm salt. Ställ åt sidan.
  4. Vänd samman plommon med portvinssirap. Hit kan du förbereda ett par dagar i förväg om du vill.
  5. Dela fänkålen på längden i två kvartar. Skär bort det mittpartiet om det är segt och träigt. Skiva mycket tunt. Vänd runt med en nypa salt och valnötsolja i en stor salladsskål. Låt gärna stå ett tag så att fänkålen mjuknar en smula.
  6. Smula ner osten och vänd runt försiktigt. Rengör alla gröna blad noga och kör dem helst i salladsslunga, så att de blir torra och dressingen fäster. Lägg salladssorterna ovanpå fänkålen och osten. Vänd inte runt. Lägg fuktat hushållspapper eller en handduk över och kyl fram till servering.
  7. Vid servering. Vänd runt fänkålen och osten med gröna blad, valnötter och portvinsplommon. Servera bums.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh