Pimentos de padron med jordnötter

Jag tycker att Instagram är grymt för att få inspiration till nya recept. Häromdagen flimrade det förbi en bild med Pimentos de padron toppade med rostade jordnötter. Det där ska jag göra, tänkte jag. Och varför inte en köttfri måndag som denna?

Jag vet inte hur de gröna skönheterna smakade i Victorias verklighet men i min blev de supergoda. Jag stekte pepparfrukterna i sesamolja och toppade dem med shichi-mi tōgarashi. Det är en japansk kryddblandning som består av sesamfrön, chilipeppar, apelsinskal, sanchopeppar, hampafrön, nori och ingefära. Den är ganska stark, väldigt god och skitsvår att stava till så man kan kalla den shichimi. Tyvärr måste du gå vägen förbi en asiatisk livmedelsaffär men du kan free-styla och göra en egen blandning,  t ex med lite finrivet apelsinskal, rostade sesamfrön, chilipeppar och ingefära. Den där Kajsa Warg hade nämligen väldigt rätt när hon sa man tager vad man haver. 


Portioner: 4-6
Tid: 15 minuter
Du behöver: 

4 msk jordnötter
200 g pimento de padron chilisar
1 msk sesamolja
2 tsk flingsalt
shichimi eller egen chilipepparblandning

Gör så här: 

Skölj jordnötterna om du använder salta. Rosta dem i en torr stekpanna. Finhacka eller mixa dem i en matberedare till ett fint strössel (jag brukar rosta en hel stekpanna med nötter, mixa dem fint i matberedaren och sen lägga i frysen. Perfekt topping till stekt ris, nudelrätter, sallader och chilisar). Stek chilifrukterna i oljan i en stor stekpanna. Strö över jordnötterna, saltet och chilipepparblandning efter smak.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist