Receptmakare: Sofia gustafson
Portioner: 6
Tid: 1 timme
- 4 vitlöksklyftor, hackade
1 kg rödbetor
1 burk svartögda bönor eller 1 dl torkade bönor som blötlagts och kokats
1 dl mungbönor
2 l vatten eller buljong
salt
svartpeppar
500 g bladspenat, upptinad fryst
(1 kanelstång)
(golpar)
1 dl granatäppeljuice efter smak, kan ersättas med granatäppelsirap, balsamvinäger eller annan vinäger för mer syrlighet.
- Koka mungbönorna mjuka i lättsaltt vatten.
- Fräs vitlöken utan att den tar färg.
- Skala och skär rödbetorna, först i kvartar på längden och sedan i tunna skivor tvärs över. Låt rödbetorna fräsa med vitlöken ett ögonblick och sedan tillsätter du vatten, kanelstång, salt, svartpeppar och kokar upp.
- Sjud under lock i ca 15 minuter tills rödbetorna nästan är klara. Sedan tillsätter du kokta bönor, bladspenat och granatäppeljuice eller vinäger.
- Puttra vidare försiktigt i några minuter tills rödbetorna är mjuka, späd eventuellt med mer vatten eller buljong.
- Smaka av med salt, svartpeppar och granatäppeljuice eller vinäger.