Persisk rödbetssoppa med bönor och spenat

Receptmakare: Sofia gustafson

Portioner: 6

Tid: 1 timme

  • 4 vitlöksklyftor, hackade
    1 kg rödbetor
    1 burk svartögda bönor eller 1 dl torkade bönor som blötlagts och kokats
    1 dl mungbönor
    2 l vatten eller buljong
    salt
    svartpeppar
    500 g bladspenat, upptinad fryst
    (1 kanelstång)
    (golpar)
    1 dl granatäppeljuice efter smak, kan ersättas med granatäppelsirap, balsamvinäger eller annan vinäger för mer syrlighet.
  1. Koka mungbönorna mjuka i lättsaltt vatten.
  2. Fräs vitlöken utan att den tar färg.
  3. Skala och skär rödbetorna, först i kvartar på längden och sedan i tunna skivor tvärs över. Låt rödbetorna fräsa med vitlöken ett ögonblick och sedan tillsätter du vatten, kanelstång, salt, svartpeppar och kokar upp.
  4. Sjud under lock i ca 15 minuter tills rödbetorna nästan är klara. Sedan tillsätter du kokta bönor, bladspenat och granatäppeljuice eller vinäger.
  5. Puttra vidare försiktigt i några minuter tills rödbetorna är mjuka, späd eventuellt med mer vatten eller buljong.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar och granatäppeljuice eller vinäger.