Ostronmacka - fredagsdekadens

Det går att göra mackor av allt, det är grundregeln, och idag gör vi en väldigt lyxig macka på blötdjur.

-Mums Anders, bra formulerat, det lät gott.

Inspirationen till mackan kommer från New Orleans-klassikern ”po’boy”. Namnet härstammar från "poor boy" som på louisianadialekt blir po’boy, och mackan sägs vara döpt efter strejkande bilfabriksarbetare. Traditionellt görs po’boy på baguette men jag tycker ett grovt mörkt bröd passar bättre till min ostronvariant av mackan.

För övrigt så borde folk upptäcka amerikansk remouladsås i högre grad. Det kan ju så klart göras på tusen olika sätt men gemensamt är att den aldrig smakar så trist som den danska varianten som är så vanlig hos oss med majonnäs, curry och bostongurka typ.

Jag älskar ostron, både råa (levande) och tillagade och ostronsmaken går verkligen igenom i det här receptet. När man har plockat ut ostronen ur skalen och ska lägga dem i marinad blir det dock lite deppigt, det är ju nästan ingen mat man har fått för sina surt förvärvade penningar. Känns det alltför jobbigt så ersätt för all del ostronen med blåmusslor. Välj gärna färska musslor som ni snabbt kokar i lite vin, eller frysta funkar också bra.

Jag vet inte vad ostronodling har för miljöpåverkan. Blåmusslor är i alla fall prima käk att stoppa i sig för samvetets skull och med tanke på den lilla mängden kött det här verkligen innehåller så tycker jag gott att receptet klassificerar in som fegvego.


Portioner: 4
Tid: 1 timma
Du behöver: 

Friterade ostron
 
12-24 ostron (eller blåmusslor)
1 dl fil
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk paprikapulver
1 msk Louisiana Hot Sauce
salt och peppar
0,5 dl mjöl
50 g majschips
3 dl frityrolja
 
Amerikansk remouladsås
 
0,5 dl amerikansk eller hemgjord majonnäs
1 msk amerikansk senap
1 msk tomatketchup
1,5 msk nyriven pepparrot
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk kapris
1 salladslök, grovt hackad
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
1 msk ytterligare Louisiana Hot Sauce
 
Övrigt
 
åtta brödskivor av ett grovt bröd
några blad sallat
några skivade tomater
1 silverlök, skivad

Gör så här: 

Om du använder ostron så kan du börja med att öppna dem och peta ut köttet. Blanda fil, vitlök, 1 tsk paprikapulver och 1 msk hot sauce och smaka av med salt och peppar. Lägg ner ostronköttet i marinaden du just gjort. Låt det stå medan du blandar ihop remouladsåsen.

Lägg ner alla ingredienser till remouladsåsen i en mixer och kör det ganska kort tid. Det är gott om det är lite större bitar kvar i såsen. Ställ sedan in såsen i kylen att vila.

Mortla majschipsen och blanda dem sen med mjöl. Eventuellt kan du salta och peppra lite. Ta upp ostronköttet ur marinaden och kasta ner dem i mjöl- och majschipsjoxet. Blanda ordentligt och ta sedan upp de panerade ostronen.

Hetta upp frityroljan i en kastrull till 180°C. Lägg ner lite av ostronen i taget och fritera tills ytan är snyggt gyllenbrun. Det tar bara ett par minuter, kanske inte ens det. Låt dem sedan ligga på hushållspapper och rinna av lite.

Montera mackorna enligt följande, nedifrån och upp: Underbröd, sönderrivna sallatsblad, en matsked remouladsås, friterade ostron, skivad tomat, silverlök, mer remouladsås och slutligen överbröd. Skär sedan mackorna på diagonalen och servera. Varför skära på diagonalen? Ingen aning, men man gör så i USA och nog ser det ändå lite trevligt ut?

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson