Ojingeo bokkeum

Den här rätten avnjöt jag och fotografen Stefan Wettainen och koreanska vänner första gången på en enkel restaurang i Seoul där den funnits på menyn i årtionden. Styrka, koktid och konsistens varierar från ställe till ställe, men den är alltid smakrik och eldig.


Portioner: 3-4
Du behöver: 

400 g bläckfiskringar (eller bläckfisktub eller hel åttaarmad bläckfisk)
1 msk matolja
1 gul lök eller rödlök
5 shiitakesvampar (kan uteslutas)
2 salladslökar
1 liten färsk röd chili
1–2 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön

Kryddpasta:
1 msk finhackad färsk ingefära
1 msk finhackad vitlök
2 msk gochujang (chilipasta)
1–2 msk sojasås
2 tsk gochugaru (koreanska chiliflakes)
1 tsk råsocker eller strösocker
1 tsk mirin (japanskt risvin)

 

Gör så här: 

1. Om ni använder hel bläckfisktub, rensa bort inälvor från bläckfisken. Koka i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Ta upp och skölj kallt i ett durkslag. Skär tuben till ringar och tentaklerna till strimlor och lägg på hushållspapper att torka.
2. Blanda alla ingredienser till kryddpastan.
3. Skala löken och grovhacka eller skiva den. Skär bort de tjocka delarna från shiitakesvamparna och skär hattarna i strimlor. Skär salladslökarna i 3–4 centimeter långa strimlor (klyv de tjockaste en gång) eller finhacka dem. Klyv, kärna ur och finhacka chilin.
4. Hetta upp en wok eller en stekpanna med matoljan. Lägg i löken och fräs snabbt i ett par minuter under omrörning. Löken ska inte brynas, bara bli genomskinlig och halvmjuk.
5. Tillsätt bläckfisken och stek en minut. Rör därefter ner svamparna och kryddpastan och stek allting ytterligare en minut. Tillsätt salladslöken, chilin och sesamoljan. Rör om och låt allt bli varmt. Strö över de rostade sesamfröna och servera med ris och valfria sidorätter.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder