Nässelsoppa med rostade solroskärnor och löskokt ägg
Nu spriar våren och nässlorna tittar upp. Plocka små fina exemplar och laga en soppa.
4 ägg
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
1 liter vatten
2 liter späda nässlor
1 dl rostade, salta solroskärnor
2 msk kallpressad rapsolja
Koka upp vatten i en liten kastrull och sjud äggen i sex minuter. Spola av äggen och låt dem kallna helt i vattnet innan du skalar dem försiktigt. Koka upp en liter inte alltför salt grönsaksbuljong eller hönsbuljong. Gärna hemgjord, undvik glutamat. Rensa och skölj nässlorna. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull och förväll nässlorna i ett par minuter. Ta upp och häll av nässlorna genom ett durkslag. Lägg nässlorna med ett par deciliter buljong tillsammans med solroskärnorna i en kannmixer. Mixa till slät kräm. Tillsätt resterande buljong och mixa slätt. Servera med löskokt ägg och kallpressad rapsolja.
Tips! Om du vet att äggen legat några veckor i kylen är det lättare att satsa på ett löskokt ägg än pocherat. Har du pinfärska ägg pocherar du dem, för de är nästintill omöjliga att skala.