Muslor med ungersk korv, tomat och örter
Lite korv är aldrig fel!
Tid: 30 min
1 kg blåmusslor
1 liten gul lök
50 g rotselleri eller 1 stor stjälk blekselleri
1/2 dl olivolja
1 stor klyfta färsk vitlök
75 g stark ungersk korv
1/2 dl finosherry eller 1 dl vitt vin
färsk basilika eller oregano
1 burk hela tomater, helst Saltå Kvarn
salt, nymald svartpeppar
- Halvera, skala och skiva löken tunt. Skär skalet av rotsellerin och skär i små stavar. Fräs lök och selleri i oljan i botten av en stor kastrull på låg värme. Ha tålamod! Löken ska vara helt mjuk och lite gyllene.
- Krossa vitlöken lätt i en mortel eller med tomatkonserven och peta bort skalet. Krossa den ordentligt till grovt mos som precis håller ihop. Lägg ner i grytan och rör runt. Skiva korven tunt och fräs med någon minut.
- Klipp tomterna i bitar direkt i burken. Slå på tomaterna och sherry på korvfräset. Låt puttra i 10-15 minuter.
- Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, skrubba om det behövs och klipp bort skägg. Släng musslor som är spruckna (en liten flisa i kanten gör inget) eller är öppna och inte sluter sig vid en påknackning.
- Peppra ordentligt i såsen. Lägg ner musslorna i kastrullen och vänd runt. Sätt på locket och sjud i 5-7 minuter. Skaka eller vänd runt ett par gånger under koktiden. När musslorna står på vid gavel är de färdiga. Plocka bort musslor som inte öppnat sig och släng.
- Vänd ner grovt skuren basilika eller oregano.