
Morisk knäck
När jag besökte vänner i södra Spanien häromveckan, passade vi på att göra lite julgodis baserat på ett gammaldags turrón-recept omstöpt i svensk knäckmodell. Det blev en trevlig konfekthybrid och mycket gott till ett glas cava av det lite sötare slaget.
300 g flytande honung, helst apelsinblomshonung
300 g marconamandel eller sötmandel
2 äggvitor
- Om du använder marconamandel går det oftast att få tag i dem färdigrostade, men om du använder sötmandel så skålla, skala och rosta lätt i ugnen. Hacka mandeln grovt.
- Vispa äggvitorna till hårt skum så de bildar ”toppar”. Allra bäst är om äggvitorna fått stå och avdunsta i kylskåpet ett dygn.
- Häll honungen i en tjockbottnad gryta och värm den lätt. Vänd ner äggvitorna och rör ordentligt med en träspatel tills massan blandats.
- Blandningen får nu sjuda under omrörning på låg temperatur tills den ”går ihop” och håller för ett kulprov. Kulan behöver bara stelna till mjuk knäck-konsistens.
- Blanda i mandelhacket och fördela i knäckformar.