Morisk knäck

När jag besökte vänner i södra Spanien häromveckan, passade vi på att göra lite julgodis baserat på ett gammaldags turrón-recept omstöpt i svensk knäckmodell. Det blev en trevlig konfekthybrid och mycket gott till ett glas cava av det lite sötare slaget.


Portioner: Ca 80 st
Du behöver: 

300 g flytande honung, helst apelsinblomshonung
300 g marconamandel eller sötmandel
2 äggvitor

Gör så här: 
  1. Om du använder marconamandel går det oftast att få tag i dem färdigrostade, men om du använder sötmandel så skålla, skala och rosta lätt i ugnen. Hacka mandeln grovt.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum så de bildar ”toppar”. Allra bäst är om äggvitorna fått stå och avdunsta i kylskåpet ett dygn.
  3. Häll honungen i en tjockbottnad gryta och värm den lätt. Vänd ner äggvitorna och rör ordentligt med en träspatel tills massan blandats.
  4. Blandningen får nu sjuda under omrörning på låg temperatur tills den ”går ihop” och håller för ett kulprov. Kulan behöver bara stelna till mjuk knäck-konsistens.
  5. Blanda i mandelhacket och fördela i knäckformar.

Anna Billing's picture

Mer från Anna Billing


Anna Billing's picture
Anna Billing's picture
Anna Billing's picture
Anna Billing's picture
Anna Billing's picture