Mojitokladdkaka

Idén till den här kladdkakan föddes när jag kom hem från en semester på Kanarieöarna och hamnade i en kladdkakediskussion med Sandra som producerar podden Matsamtalet som jag och Johan Hedberg (Matgeek) gör. Jag försökte hitta annorlunda men goda kladdkakevarianter och mojito låg av någon märklig anledning nära till hands. Egentligen är jag emot att skruva till något som redan är gott alltför många varv men den här kakan blev faktiskt alldeles jättegod, med kolaaktig tyngd från rom och muscovado och spetsig friskhet från lime och mynta. Om du inte vill ha kaka, eller har bråttom, prova att improvisera en kolasås på bara de första tre ingredienserna, muscovado, rom och smör - kanske med ca hälften av smöret och tillsats av lite grädde när det hela börjar koka ihop i kastrullen. Servera till glass med banan och rostade kokoschips eller syrliga bär och rostad sockerkaka. Men om du gillar kladdiga desserter och visioner av blå hav och vajande palmer - baka kakan.


Portioner: 6
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

125 g smör
225 g muscovadosocker eller råsocker
4 msk god rom, ljus eller mörk
1 ägg
2 krm vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
riven zest av 1/2 lime
2 krm salt
150 g vetemjöl

Glasyr
2 dl florsocker
riven zest av 1/2 lime
1 msk limesaft, kanske några droppar till
1 dl färsk mynta, löst packad

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, blanda med socker och rom och rör tills sockret börjar lösa sig. Smaka på smeten för den är ljuvligt god...
2. Blanda i ägg, vanilj, limezest och salt.
3. Sikta i vetemjölet och rör ner det snabbt, smeten ska inte arbetas för mycket.
4. Häll smeten i en smord form och grädda mitt i ugnen 14-18 minuter beroende på hur stor formen är och hur tjockt smetlagret är. Kakan ska inte bli för gräddad utan vara kladdig i mitten.
5. Ta ut kakan och låt den svalna.
6. Hacka myntan fint och blanda ingredienserna till glasyren.
7. Om det finns kvar saft i limen, droppa lite över kakan och glasera den sedan. Låt stå några timmar så att glasyren stelnar och kakan sätter sig.
8. Servera med halvtinad vaniljglass och semesterklingande dansmusik av typen salsa, merengue eller mambo.

Bild för Sigrid Bárány

Mer från Sigrid Bárány


Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány