Misohummus
En mildare mer lågmäld variant än orginalet, med tydlig sesamsmak. Jag passade även på att testa en metod jag läst om i Cook's illustrated för längesen, nämligen att mikra kikärterna innan mixning. Det gör att det yttre skalet blir mjukare och slutresultatet blir slätare och mjukare, nästan som mousse. Jag åt min hummus till sötpotatispommes och grönsaksstavar men jag kan tänka mig att den även passar fint till fisk med något krispigt tillbehör.
Tid: 15 minuter
1 tetra kikärter (380 g)
1/2 vitlöksklyfta
2 msk vit misopasta
2-3 msk tahini
2-2 1/2 msk citronsaft
1/2-3/4 dl rapsplja (ej kallpressad)
1 tsk sesamolja
garnering:
sesamfrön
1. Häll kikärterna i en sil och skölj dem. Lägg dem sedan i en skål och täck med ett fat. Kör på högsta effekt i mikron i 1 minut.
2. Lägg ärterna i en matberedare eller mixer och kör tills de är grovmosade. Tillsätt vitlöksklyftan, miso samt den mindre mängden av tahini och citronsaft. Mixa till ett mos. Fortsätt mixa medan du tillsätter olja, lite i taget. Använd så pass mycket olja att du får en fluffig massa. Smaka av och tillsätt eventuellt mer tahini och citronsaft.
3. Ringla över sesamolja vid servering och strö över sesamfrön.