Mirakelmatlagning: Mitt bästa quinoarecept

Få saker har så svindlande snabbt försetts med präktighetsstämpel som quinoa när det dök upp för något årtionde senare. De hånfulla kommentarerna har haglat. Det finns massor att säga om detta näringsrika lilla frö. Trots att jag är talträngd som få står jag över just den här gången. Jag nöjer mig med att berätta hur du omvänder quinoahatare. Nåja, de flesta.

Hemligheten är som vanligt att fördomsfritt fundera på vad ingrediensen smakar. Ja, vad smakar quinoa? Om du är funtad ungefär som jag kommer svaret att bli "jordnötter". Fast beskare, örtigare och lite jordigare. Sen funderar man på vad jordnötter är gott med. Svaret på den frågan blir som så ofta "ingefära". Ingefära har nämligen en särdeles förmåga att liva upp det lite unkna, dävna. Nu har du blommiga, citrusaktiga toppnoter och en dov basnot. Och pepprighet! Fortfarande saknas sötma och fruktighet som kan täcka upp i mellanregistret. Ja, du har rätt: röd paprika! Lägg till lite umami i form av några nypor lantbuljongpulver eller 2 tsk ljus miso utrört med lite vatten om det gör dig lycklig. Sälta och umami dämpar quinoans bittra toner ytterligare.

Naturligtvis kan du bygga ut rätten med mer grönsaker, baljväxter och mer kryddor. Men det är lök, ingefära och röd paprika som är trolleritricket. För en mer snabblagad variat byter du ut schalottenlöken mot drygt 1/2 dl tunt skivad purjo (det vita), då fräser du den direkt tillsammans med paprikan. Servera gärna till curryfrästa grönsaker, kikärtsgryta, kyckling, stekt vit fisk, ett stekt ägg, marinerad tofu eller något annat gott. Kanske min goda böngryta med blodapelsin

Kör hårt!


Portioner: 4-6
Tid: 10 minuter
Du behöver: 

2 stora schalottenlökar
2 msk finhackad eller grovriven ingefära
1 1/2 msk rapssolja, kokosfett, ghee (ej veganskt) eller mild olivolja
1 liten röd paprika
1 msk vatten eller finosherry (inte så barnvänligt)
några nypor lantbuljongpulver
ev 1 msk rostat sesamfrö eller 2 msk rostade melonkärnor
6 portioner kokt quinoa

Gör så här: 
  1. Massera lökarna lätt mellan handflatorna så att skalet lossnar lite. Eller lägg den i ljummet kranvatten 5 minuter. Halvera löken på längden och skala.  Finhacka. 
  2. Halvera paprikan på längden. Kärna ur och finhacka.
  3. Fräs lök och ingefära i fett i en litentjockbottnad kastrull. Börja med hög värme så att du får lite fräs. Strö över en nypa salt. Sänk snabbt till mycket låg värme. När löken börjat mjuka lite, efter ca 5 minuter, öser du ner paprikan. Fortsätt fräsa tills paprikan mjuknat ca 5 minuter.
  4. Slå på vätska och buljongpulver, vänta några sekunder. Vänd ner quiona och låt allt bli genomvarmt under lock. Skaka runt då och då. 
  5. Vänd ner sesamfrön eller melonkärnor.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh