Min bästa tzatziki
Jag tänker att en äkta tzatziki bara innehåller yoghurt, gurka, vitlök, salt och kanske peppar. Så kan det nog vara. Det kan också vara så att EN ÄKTA yoghurt ska bestå av 5% spilld mjölk från en ammande grekisk kvinna med härkomst som går att spåra till Alexander den Store. Jag vet inte.
Jag skiter i båda grejerna. Den här tzatzikin innehåller lite andra grejer och jag tycker rakt av att den är godare, framförallt den tillsatta vinägern lyfter upp såsen ordentligt. Tzatziki är ett utmärkt grilltillbehör i sin lätta fräschhet och receptet här tycker jag bevarar den känslan.
Det kluriga är att hitta en bra jävla gurka. Det är inte det lättaste, men just på sommaren kan det vara möjligt.
Tid: 10 minuter
1 god gurka
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt, tjock ska den vara i alla fall
3 vitlöksklyftor
1 tsk lönnsirap (inte så jävla grekiskt Anders)
1 msk bra olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 blad mynta
salt och svartpeppar
Riv gurkan grovt och krama ur den ordentligt med händerna. Jag tycker inte att den ska saltas ur för då tappar den sin lilla stuns.
Pressa vitlöken och superfinhacka myntan. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och svartpeppar och ställ sedan in såsen i kylen i minst en timma. Skulle det vara så att du vill ha den stående till dagen efter så se till att hälla bort vattnet som rinner ur emulsionen och rör sedan i såsen ordentlig innan du serverar den.
Servera med precis allt. I morgon kommer mitt recept på gyros, där tzatzikin har en framträdande roll.