Marsipangrisar som får Mats-Eric Nilsson att gråta

Det jobbigaste steget är att färga marsipanen - speciellt för mörka färger krävs en del knådning innan marsipanen slutar se randig och flammig ut. Vill man ha starkt färgade grisar är det klokt att satsa på högkoncentrerad geléfärg, annars blir marsipanen lätt kladdig och svårarbetad av all vätska från karamellfärgen. En generell tumregel är också att det är lättare att få ljust glitter på mörkare yta att se snyggt ut än tvärtom.
Ätbart glitter, färgade sockerkulor och karamellfärg i andra nyanser än de vanliga finns i diverse hobby- och specialaffärer. Bra ställen är till exempel Panduro Hobby och Dekorera Mera.


Portioner: 24 st
Tid: 1 tim 30 minuter
Du behöver: 

500 g marsipan
minst 2-3 sorters karamellfärg, gärna högkoncentrerad
ätbart glitterpuder
48 st silverkulor, eller färgade kulor av samma typ

Gör så här: 
  1. Dela marsipanen i 2(3) lika stora delar, och färga dem i de valda färgerna. Speciellt för hårdare marsipan (kall eller gammal) går det lättare och snabbare att knåda in färgen om du först river marsipanen grovt på rivjärn.
  2. Dela var färgad marsipanklump i 12(8) lika stora delar, plus en liten extraportion att göra öron av.
  3. Rulla de totalt 24 delarna kägelformiga, och gnid in ett tunt lager glitter på ytan.
  4. Skär en skåra som mun i toppen på käglan och forma näsborrar och trynveck med hjälp av en tandpetare .
  5. Gör hål för ögon och peta i en silverkula (eller färgad motsvarande) i vart ögonhål.
  6. Forma och tryck dit två öron, helst med lite glitter på fingrarna.

Bild för Malin Sandström
2008-10-01
Av

Mer från Malin Sandström


Bild för Malin Sandström
2017-03-12
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
2016-10-27
Bild för Malin Sandström
2016-07-01
Bild för Malin Sandström