Mangold med chorizo, bulgur och feta

Mangold har odlats sedan 5000 år f Kr, men att denna bladgrönsak haft över sjutusen år på sig att etablera namn och verksamhetsområde betyder ingalunda att den lyckats. I själva verket kan mycket få beskriva mangold till utseendet och än färre känner till att bladen är goda att sautera med vitlök och nyriven muskot. Särskilt dålig har mangold varit på att profilera sig på nätet. Vid en svensk google-sökning genererar mangold bara 79 500 träffar. Hånfullt nog toppas dessutom träfflistan av Mangold Fondkommission som erbjuder ”... privatpersoner, företag och institutioner en effektiv, säker, snabb och flexibel exeveringstjänst av aktier, aktierelaterade instrument samt derivat till en konkurrenskraftig kostnad”.

Mangold med chorizo, bulgur och feta

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

  • 1 gul lök
  • 3 dl bulgur + 6 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 dl valnötter
  • 4 chorizo
  • 1 granatäpple
  • 250 g fetaost
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stånd färsk mangold
  • aningen muskot, nyriven
  1. Hacka löken och fräs genomskinlig på låg värme i kastrull med några matskedar olivolja ca 5 minuter. Tillsätt bulgur och buljong och sjud tills bulgurn är klar.
  2. Bryt sönder och rosta valnötterna i torr panna och stek klart chorizon.
  3. Bryt kärnorna ur granatäpplet, smula fetaosten och rör ner i bulgurn.
  4. Finhacka vitlöken. Skär bort de hårda stjälkarna (som lär kunna kokas och ätas ungefär som sparris) och strimla mangolden fint. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, låt vitlöken få aningen färg, tillsätt mangolden, stek tills bladen mjuknat, salta och dofta över nyriven muskot.
  5. Servera med korv och bulgur. Toppa med valnötterna.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren