
Mangold med chorizo, bulgur och feta
Mangold har odlats sedan 5000 år f Kr, men att denna bladgrönsak haft över sjutusen år på sig att etablera namn och verksamhetsområde betyder ingalunda att den lyckats. I själva verket kan mycket få beskriva mangold till utseendet och än färre känner till att bladen är goda att sautera med vitlök och nyriven muskot. Särskilt dålig har mangold varit på att profilera sig på nätet. Vid en svensk google-sökning genererar mangold bara 79 500 träffar. Hånfullt nog toppas dessutom träfflistan av Mangold Fondkommission som erbjuder ”... privatpersoner, företag och institutioner en effektiv, säker, snabb och flexibel exeveringstjänst av aktier, aktierelaterade instrument samt derivat till en konkurrenskraftig kostnad”.
Mangold med chorizo, bulgur och feta
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
- 1 gul lök
- 3 dl bulgur + 6 dl grönsaksbuljong
- 1/2 dl valnötter
- 4 chorizo
- 1 granatäpple
- 250 g fetaost
- 2 vitlöksklyftor
- 1 stånd färsk mangold
- aningen muskot, nyriven
- Hacka löken och fräs genomskinlig på låg värme i kastrull med några matskedar olivolja ca 5 minuter. Tillsätt bulgur och buljong och sjud tills bulgurn är klar.
- Bryt sönder och rosta valnötterna i torr panna och stek klart chorizon.
- Bryt kärnorna ur granatäpplet, smula fetaosten och rör ner i bulgurn.
- Finhacka vitlöken. Skär bort de hårda stjälkarna (som lär kunna kokas och ätas ungefär som sparris) och strimla mangolden fint. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, låt vitlöken få aningen färg, tillsätt mangolden, stek tills bladen mjuknat, salta och dofta över nyriven muskot.
- Servera med korv och bulgur. Toppa med valnötterna.
Kommentarer
Nu frestar du mig igen, mer mangold! Stjälkarna äter jag gärna för att de är lite söta och goda. Om man skär dem i små bitar kan man fräsa dem först en stund innan man fortsätter med bladen.
...och i alla recept med mangold i som jag sett har det stått att det går lika bra med seller... spenat.
Haha, det verkligen sant. Mangold är mer som en synonym till spenat än en egen grönsak.
Lagade det här igår,det var riktigt riktigt gott.Dock tog jag kabanoss istället för chorizo eftersom jag tycker den är godare. Tack för smaskigt recept!
Åh, det där med korv skiljer sig så från fabrikat till fabrikat. Kabanossen är också god om det är rätt person som stoppat den.
Vad roligt att du provade. Tack.
Receptet (kanske i kombination med den spirande våren i Göteborg där helgen spenderas) får mig att tänka på ramslök, hastigt stekt i lite olivolja och salt. Det är rasande gott! Lägg dem på en tunn skiva rostad baguette och njut tillsammans med lite god skinka till förrätt. Hoppas att Årstiderna stoppar dem i sina lådor i år också!
Åh, det hoppas jag också Stefan.
Man kanske kan maila dem redan nu? Berätta om suget?
Till alla som i likhet med mig gillar att semestra i Kroatien: ta in en Blitva till middagen nästa gång. Mangold stekt i vitlök och blandad med mosad potatis. Underbart. Och ni lyckliga som har grönsaksland bör omedelbart sätta några stånd. Superenkel att odla! (Lotta, gösen blev kanongod, tack!)
Ser helt galet gott ut! :-)
Mangold är så himla gott. Stuvad mangold (med ädelost typ Kvibille grädd...) är en stor favvis.
Hej Lotta.
Jag tänkte tipsa om detta på dagens program.
givetvis får du all credd och du hittar dig själv under middagstips på hemsidan oxå.
Programmet går mellan 15-17 på Din gata 100,6 i malmö... eller på hemsidan.
// e
Det är ett väldans tipsande på dig Ehsan. Härligt att vara så uppskattad!
Tack Lotta, för dina välskrivna och roliga texter! Att ha härliga vrål-skratt framför skärmen, är något nytt för mig! Nu återstår bara att klura ut, hur kopiera recepten som ser supergoda ut, utan att få med alla komentarer!
Sidor