Måndagssoppa!

Den här måndagen började för ovanlighets skull bra. Ingen stress för att komma i väg till skolan i tid, inget bråk för att få på kläderna och inget tjat om att borsta tänderna (på mannen alltså). Kan bero på att mannen var hemma med yngste sonen som var sjuk. Kan också bero på att sonen febrilt letade efter pappas telefon som ligger någonstans i lägenheten med urladdat batteri efter tufft Pokémon letande. Straffet var nämligen kännbart - inget I-pad spel förrän du har hittat telefonen. Sicken soppa! 

Annars tycker jag att måndagssoppor är väldigt bra, åtminstone ätbara sådana. Man kan använda lite rester efter helgen, antingen lägga i dem i själva soppan eller så kan man göra en sallad eller en quesadilla till. Och så kan man göra sopporna vegetariska om man nu äter mat efter konceptet "meat free monday".

Här är receptet på en vegetarisk soppa med friterad tofu. Jag brukar köpa den svensktillverkade tofun av märket Yi-Pin som jag blandar med maizena  och frityrsteker för ett kripigt yttre. Vill du spara tid och kalorier värmer du bara tofutärningarna i soppan istället för att fritera dem. Nudlar passar bra att lägga i för den som vill ha bättre näringsbalans i soppan. Som det är nu vinner proteinet över kolhydraterna. Och glöm inte att soppan blir godast om buljongen är riktigt het!

PS. Receptet är hämtat ur boken 52 soppar där det, oväntat nog,  finns 51 andra soppor av olika karaktär. 


Portioner: 4
Tid: ca 30 minuter
Du behöver: 

Misosoppa med friterad tofu, ägg och edamamebönor

4 st ägg
2 vitlöksklyftor
75 g shitakisvamp
200 g salladskål
1,2 l grönsaks- eller kantarellbuljong
3 msk vit misopasta
150 g edamamebönor, frysta
80 g babypenat

Friterad tofu
300 g hård tofu
3 msk potatismjöl eller majsstärkelse
1 tsk salt
1 tsk mellanmalen svartpeppar
0,5 tsk five-spice krydda
Neutral olja till fritering och stekning
Servera med finhackad chili och rostade sesamfrön eller furikake

Gör så här: 

Koka äggen mjuka ca 6 minuter.  Spola dem kallt. Vill du ha ett ännu mjukare och rinnigare ägg pocherar du äggen istället för att koka dem. 
Skala och finhacka löken, skiva svampen och grovhacka kålen. Fräs löken mjuk i olja 2 minuter. Tillsätt kålen och svampen och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt buljongen och koka ca 15 minuter. Skär under tiden tofun i bitar. Vänd den i potatismjöl. Fritera eller frityrstek tofun i olja ca 5 minuter. Låt bitarna rinna av på hushållspapper. Blanda salt, peppar och five-spice krydda och strö över tofun. Sila ev. buljongen om du vill ha en klar buljong utan grönsaksbitar. Koka upp buljongen igen och lägg i edamamebönorna. Vispa ned misopastan och låt allt bli riktigt hett utan att koka. Skala äggen, dela dem på mitten och fördela i tallrikar tillsammans med spenaten. Häll på den varma buljongen. Toppa med tofu, sesamfrön och chili.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist