Laxpudding

Receptmakare: Kinna Jonsson, efter Görn Helleblads Stora Köksskolan, AoM 1980

Portioner: 4

Tid: ca 1 timme, varav 45-50 minuter i ugn

Laxpudding en klassiker som serveras med skirat smör och isbergssallad. Latmansmat då det finns kokt potatis över. Det är enkelt att varva ner ingredienserna i en ugnsfast form och sätta in i ugnen. Eftersom det är insaltad lax så är det säkert en vardagsmaträtt från förr. Saltning var ju ett av konserveringssätten då kyl och frys saknades. I dåtidens kosthåll gällde det att variera maten och det här var ett sätt. Ibland var tillgången på lax så riklig att man enligt lag inte fick servera salt fisk mer än ett visst antal dagar i veckan. Istället för salt lax går det att använda rimmad lax.

  • 300-400 g salt lax i skivor
  • 5 kokta kalla potatisar (8-10 i originalreceptet)
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 knippa hackad dill (tag gärna fryst dill om vintern)
  • kvarnpeppar
  • 3 ägg (4 i originalreceptet)
  • 3 1/2 dl mjölk
  1. Vattna ur laxen om den känns salt. Lägg den i kallt vatten i kyl upp till  10 timmar.
  2. Halvera löken, skala och hacka fint. Fräs sakta löken mjuk i smöret och lägg i botten av en ugnsfast form.
  3. Lägg  över ett lager med skivad potatis och därefter ett lager med lax.
  4. Krydda med vitpeppar och strö över rikligt med finhackad dill.
  5. Gör om proceduren och avsluta med ett lager potatis.
  6. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över puddingen.
  7. Grädda i 225°C, ca 45-50 min. Stick med en kniv i mitten och se om den är klar.

Bild för Kinna Jonsson

Mer från Kinna Jonsson


Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson