
Larvigt lättlagad fiskgratäng (på skrubba)
Filéer av små platta skrubbor vållar ofta matlagaren huvudbry. Smaken är fin och mild men den bräckliga fisken är lite knepig att få till. Min man Johan skapade det här receptet som är förunderligt komplext i karaktären trots enkelheten. Hemligheten är att alltid ha ett fint förråd av aromatiska kryddfrön hemma. Hela förstås. Malda ger inte mycket smak. Variera gärna med ingredienser och kryddor du gillar. Vi brukar baka små fina potatisar och fem centimeter långa purjobitar till. Skaka bara runt dem med salt och mycket olivolja och rosta dem bredvid fisken. De behöver ungefär tio minuters tjuvstart. En enkel sallad kompletterar kalaset.
Mindre kolhydrater: Servera gröna bönor, rostad rotselleri eller blomkål och purjo till. Snåla inte på grädden!
Tid: 30 minuter
500 g skrubbafilé
1/2 tsk bruna senapsfrön (inte gula, de blir beska)
1/2 tsk korianderfrö
lite chiliflingor, gärna koreanska
2 msk pyttehackad fänkål eller 1/2 tsk fänkålsfrö
2 msk pyttehackad blekselleri eller rotselleri eller 1/4 tsk sellerifrö
2 msk pyttehackad morot
drygt 2 dl grädde, ev. laktosfri
2 tsk potatismjöl
salt eller örtsalt, helst Herbamare
Till servering:
rostad potatis
rostad purjo
sallad eller gröna bönor
- Värm ugnen till 225 grader varmluft (250 grader vanlig). Salta fiskfiléerna lätt och rulla dem till rullar. Lägg i en hög form, gärna en som har lock.
- Mortla alla torra kryddor.
- Vispa samman kryddor, grönsaker, grädde och potatismöl. Salta.
- Slå blandningen över fisken. Sätt på locket eller täck med folie. Grädda i ugn tills fisken är färdig i mitten, 15-20 minuter. Testa med en gaffel eller termometer. Fisken ska vara ca 55 grader.
- Ät och njut!