Lammrulle med nordafrikanska kryddor

 

receptmakare: Margit Richert

4 personer

Tid: 1 timme 45 minuter

Här har en klassisk lammrulle fått en spännande fyllning av torkad frukt och marockanska kryddor. Hittar du inte urbenad tunnbringa är det lätt att själv bena ur den genom att snitta bringan längs med benen och sedan dra loss dem. Blötlägg aprikoserna i ljummet vatten någon timme om de är torra.

  • 1 (ca 750 g) urbenad lammtunnbringa,
  • 2 dl torkade aprikoser
  • 1 dl skållad mandel
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • ½ tsk torkad mynta
  • 1 klyfta vitlök½ tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 liten nypa (ca ¼ paket) saffran
  • Till servering:
  • Couscous
  • Gröna bönor
  • Tjock yoghurt
  1. Lägg lammtunnbringan med köttsidan uppåt. Krama ur överflödigt vatten från de blötlagda aprikoserna och mixa dem samt mandeln till en jämn smet. Rör ned kryddor och pressa ner vitlöken. Smaka av smeten med olivolja och citronsaft.
  2. Bred aprikossmeten på tunnbringan och rulla ihop köttet som en rulltårta. Bind om med steksnöre. Bryn rullen runt om i olivolja i en stekgryta.
  3. Tillsätt tomatkross, vatten och saffran och låt rullen sjuda på svag värme under lock i 1 timme.
  4. Ta upp rullen, låt vila 15 minuter insvept i folie och skär den sedan i skivor. Servera köttet med tomatsåsen, couscous och en klick tjock yoghurt.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert