Lammragu med inspiration från södra Italien

Idag serveras det lamm. Jag shoppade ett helt lamm förra veckan och bestämde mig för att snegla på Italien och laga en väldigt smakrik ragu att ha till pasta.

Det fina med såna här rätter är att det går att få köttet att räcka till så många. Inga som helst problem att få ut 10 portioner från 500 g lammfärs.


Portioner: 10
Tid: 6 timmar
Du behöver: 

Lammragu
500 g lammfärs
2 dl rött vin
neutral olja för stekning
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 selleristjälk, fint slantad
1 morot, fint slantad
en halv röd chili, finhackad
0,5 tsk torkad rosmarin
0,5 tsk torkad timjan
1 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 burkar konserverade hela tomater av bästa sort
salt
svartpeppar
socker (eller lönnsirap)
 
Linser med brytbönor
2 dl puylinser (eller gröna linser)
5 dl god buljong
200 g färska brytbönor
 
Övrigt
tio portioner pasta
100 g pecorino
1 kruka färsk mynta, grovt hackad
en näve goda marinerade oliver

Gör så här: 

Börja med att hetta upp olja i en stekpanna och stek färsen i flera omgångar så att den får fin stekyta. Det går inte att brassa ner all färs på en gång, då kommer den koka i sin egen vätska och du går miste om en massa smaker. Lägg sedan undan den stekta färsen i en skål och häll vinet i pannan och rör från botten samtidigt som du låter vinet reducera ner till hälften. Spara det reducerade vinet.

Hetta upp olja i en gryta med lock och fräs försiktigt lök, vitlök, selleri, morot, chili och kryddor. Gör också plats för tomatpurén och fräs den i rikligt med olja. Det är en ganska viktig grej att göra med tomatpurén, då den på det viset förlorar mycket av sin bitterhet och smaken rundas av ordentligt.

Rör sedan ihop grönsakerna och tomatpurén och häll på de konserverade tomaterna och vinet. Koka upp och lägg sedan ner färsen. Lägg på locket och sätt grytan att puttra försiktigt i sex timmar.

Smaka sedan av ragun med salt, svartpeppar och något sött. Jag föredrar lönnsirap som sötningsmedel eftersom jag helt enkelt tycker det blir godare.

Koka puylinserna i buljong i 30 minuter. Släng ner brytbönorna de sista fem minuterna.

Koka pastan en minut kortare än vad som står på paketet. När den är färdig så häller du av vattnet och direkt efter rör du ner ragun och rör ordentligt i en minut. Det tillvägagångsättet är alltid bäst för pasta med sås av något slag.

Servera pastan med puylinser och brytbönor. Toppa med oliver, mynta och ost. Själv glömde jag osten till matfotot och när jag väl kom på den så hade vi stökat sönder maten genom att börja äta av den. Ett jävla elände med alla bilder som ska tas innan man kan käka.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson