Lammlimpa med valnötter
Minns ni fruktstunden, en vanlig företeelse i bilsemestrande barnfamiljer under första halvan av 80-talet? Där satt man, svettig av åksjuka, darrande av prepubertala spänningar, när fruktstund plötsligt utbröt i framsätet och föräldrar, mor- och farföräldrar började distribuera brunfläckiga bananer, droppande apelsinhalvor och äppelklyftor i upplösning till höger och vänster, en kavalkad av fasansfullt tummade fruktbitar, omtänksamt skalade och färdigt att äta. Fruktstunden saboterade mitt förhållande till frukt under många år. Än idag ogillar jag att äta i bilen, men gör sporadiska undantag för speciellt goda smörgåsar. Den här lammlimpan gör sig kanske allra bäst på nybakat bröd med tallegio, tomat och spröd ruccola, och det är så vi i framsätet kommer att äta den på väg mot Norge imorgon lunch. Baksätet får McDonalds ta hand om. Vem vet, kanske pajar jag barnens förhållande till cheeseburgare och pommes för all framtid.
Lammlimpa med valnötter
Receptmakare: Lotta Lundgren
Tid: 50 min
- 200 g valnötter (och/eller rostade hasselnötter och/eller solrosfrön)
- 100 g parmesan
- 2 ägg
- 400 g lammfärs
- 1 msk farinsocker
- Sätt ugnen på 200°C. Strö ut nötterna på en långpanna och rosta dem i ugnen tills de fått lite färg, ca 10 minuter. Kör till småkornig massa i mixer eller matberedare.
- Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
- Riv osten.
- Blanda noga nötter, ost, ägg, färs och socker. Salta och peppra väl. Tryck ner färsen i en avlång form, slå på en halv deciliter vatten och grädda i ugn, ca 35 minuter.
Tips: man kan naturligtvis också servera den som middagsmat, som här med tjockyoghurt, kokta rödbetor och knipplökar i en dressing av saft och zest från en citron, en nypa salt och olivolja. Men glöm då för Guds skull inte ruccola till så ser det lite mindre påvert ut än på bilden ovan.
Comments
Det här ska jag prova! Ingen kanel?
Mmm, later gott!!
Mycket gott - vi äter av en händelse smörgåsarna precis i denna stund. Kanelen var slut. Fick gå ändå. Jädra hällregn i Arvika kan jag meddela.
Dom där gröna bladen på slutet har faktiskt ett svenskt namn! :o)
Senapskål? Är det ett bra namn tycker du?
Hittade inte någon lammfärs här i skänninge så jag tog nötfärs istället och det blev en kf limpa som vi kommer att göra många gånger. 10 poängare.
Haha. Det glädjer mig!
Gör du så att dina barn skyr McDonken för evigt gör du dom en mycket god tjänst. Sämre mat får man leta efter... Och då är ändå alltför många lunchhak/vägkrogar urusla.
Med vatten "ovanpå"/"i" färsen blir den typ lite lätt ångkokt/bräserad, eller?
Det är ju rätt lite vatten så jag vet inte om det gör någon större skillnad. Det var ett infall. Nötterna i färsen ger den mer smak och fin karaktär, men gör också att den känns lite torrare. Så jag tänkte att en hutt vatten kunde konpersera det. Fungerade för mig.
Annorlunda. Ser jättegott ut.
Varför socker i allting?
Jag hystar alltid på lite socker när jag använder nötter. Det smakar mer av nötterna då tycker jag. Och en matsked socker delat på fyra personer är ju inte mycket att bråka om.
Håller man inte med mig är det bara att stryka den ingrediensen. Att socker är en dålig produkt har väl knappast undgått någon. Synd att det är så gott.
Vattenbad eller menar du att man ska hälla på vatten direkt på färsen???
Jag blir fundersam....
Gillar skarpt denna inspirerande blogg! Tack för den.
Vattnet ska hällas på köttfärslimpan. Man kan ha lite olja också. Jag vet egentligen inte om det är nödvändigt, det var mest att jag inte ville ha en torr skorpa. Det kanske är gott med en torr skorpa, vad vet jag. Köttfärslimpa är inget jag gör så ofta. Men den här blev god!
Den e genial
Känner er inte men kan upplysa om att Axmar Brygga inte är en vägkrog. Den ligger visserligen nära E4, men den ligger också fantastiskt vackert vid havet i anslutning till ett naturreservat. Så det är allt annat än en vägkrog - även om den ligger nära en väg:) www.axmarbrygga.se. Jag har varit och ätit där flera gånger och maten är fantastisk!
Mmmm det där blir nog fredagsmyset för mig imorrn. Men ajg måste rekomendera en "vägkrog" som bara en liten liten mini-omväg om man kör stora vägen som går från söder till norr och passerar Gävle, Axmar Brygga (ja jag vet att det inte är på väg mot norge men kanske en annan gång?!).
Klara – jag är dessvärre tillbaka från Stange, strax utanför Kongsvinger. Bara konserver? BARA konserver? Inte ens en liten fryspizza mellan varven? Jag blir orolig!
Söta Katarina, jag lägger vägkrogen i Axmar Brygga på minnet. Tack. Kommer för övrigt att tänka på Viiby Vägkrog någonstans mellan Hallsberg och Stockholm. Där åt jag en riktigt god hemlagad köttfärslimpa en gång.
Norge?! Vart i norge ska du? jag bor i trondheim- om du har vägarna förbi så får du hemskt gärna rädda mig från malnutritionens klor - jag har levt 14 veckor på uteslutande konserver! skörbjuggen närmar sig!
Japp, men jag varierar - små bollar med lax i ostsås och dillköttskonserver. Känner jag mig riktigt på hugget kan det slinka ner en burk cocktailbär...detta beror på yttert (ytterst!) begränsade matlagningsmöjligheter...jag LIDER!
Det här låter verkligen inte bra. Jag föreslår att du uppsöker skogen och ser om du kan hitta något ätbart i den tills vidare.
Ovan matlagare (som tyckte detta såg JÄTTEGOTT ut) undrar vad det innebär att salta och peppra väl? Har du lust att ge mig en ungefärlig mängd?
Tack!
Då har man äntligen hittat till en inspirerande matblogg. Tack Lotta.
Lammfärslimpan såg god ut. Vad är godast till; tillbehören på ovanstående bild eller taleggio som du skrev i texten?
Har själv en egen sida, http://eatingabroad.blogspot.com, där jag recenserar mina matupplevelser i utlandet. Ta gärna en titt!
Både och är ett dåligt svar va? Det var väldigt gott precis som jag serverade den på bilden och rödbetorna är ju i säsong nu. Lite smulad chèvre i yoghurten hade inte heller skadat. Och ruccola med rödbetorna.
Långt, långt senare såg jag kommentaren om svenska ord för ruccola och kan inte låta bli att föra detta fantastiska namn vidare:
Raketsallad, som vad jag förstått, är det namn under vilket ruccolan först introducerades i Sverige. Bättre kan det knappast bli!
Pages