
Lammgryta med anis, aprikos och pistasch
Mitt bästa husmorsknep är att putsa upp slitna möbler med skokräm. Mitt näst bästa husmorsknep är att koka lamm nattetid. Gör såhär: stryk ut ett tunt lager skokräm över valfri trämöbel i skokrämens färg. Putsa bort allt synligt fett från lammköttet, lägg i kastrull tillsammans med en hel citron i skivor, häll på vatten så att det täcks och låt koka cirka två timmar. Torka av överflödig skokräm med trasa. Slå bort det feta kokvattnet från lammköttet, kasta citronskivorna, ta upp köttet och lägg åt sidan. Fukta trasan med aningen t-röd och polera trät glansigt i fibrernas riktning. Gör grytsåsen, lägg i köttet och kyl. Sov några timmar. Jaga iväg barnen till dagis. Jobba som en galning. Spring hem. Slit upp kylskåpsdörren, släng ner grytan på spisplattan, dra på värmen för full spätta tills det bubblar och ryker och servera.
Lammgryta med anis, aprikos och pistage
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 2 timmars kokning, 20 minuters matlagning
- 1 1/2 kg koklamm
- 1 citron
- 4 vitlöksklyftor
- 1 stor lök
- 1/2 msk anis
- 2 kanelstänger
- 1/2 tsk spiskummin
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 tetra passerad tomat
- 2 dl rödvin
- 1 tetra kikärter
- näve torkade aprikoser och/eller urkärnade druvor
- mynta (kan uteslutas)
- hackade pistaschnötter (kan uteslutas eller bytas mot skållad och rostad mandel)
- Putsa bort allt synligt fett från lammköttet och lägg i gryta tillsammans med citronen i skivor. Låt koka 1 1/2 – 2 timmar under lock. Ta upp köttet, slå bort det feta kokvattnet och diska ur kastrullen.
- Finhacka vitlöksklyftorna, skiva löken och stöt anisen i mortel. Fräs vitlök, lök och anis i en rejäl skvätt olja, tillsätt kanelstängerna, spiskummin, buljongtärning och slå på tomat, vin ock kikärter så snart vitlöken tagit aningen färg. Låt puttra minst 15 minuter, gärna längre, smaka upp med salt och peppar.
- Lägg i köttet, aprikoser och/eller druvor och låt allt bli varmt. Toppa grytan med färsk mynta och nötter och servera med couscous eller klyftpotatis.
Kommentarer
Det hinner vi inte med. Måste få gå och lägga sig någon gång.
Tjälknul som man ställer in sent på kvällen och plockar ut på morgonen är också ett bra sätt att utnyttja tiden på :)
Vad är en tetra kikärtor? Bor i Frankrike, tror inte det finns tetror för kikärtor här och jag blev väldigt sugen på att prova - såg både lätt och gott ut och jag älskar lammkött!
En tetra är ungefär en knapp dl torra eller en burk.
..och en burk är väl sisodär 2,5 - 3 dl?
:-) Ja, det kom inte med...
Kul skrivet!! gäller att ha koll på sin multitaskingen bara. Så man inte häller t-röd i lammgrytan. Eller gnider in fåtöljen med lammlägg. ;) Skall definitiv prova lammgrytan. Möblerna får vänta.
Jag vill inte vara den här människan, men petimetern i mig kan inte låta bli: "pistasch", inte "pistage".
Härligt skrivet (för att inte tala om fotat) i övrigt!
Fabian: Jag har tjatat om pistaschstavningen tidigare, men till och med jag har gett upp och till och med producenterna skrver pistage på förpackningarna. Det är lite som Let's dance. Carl Jan borde åkt ut för länge sen om det inte var folkets vilja som avgjorde. Jag tror inte han kommer att vinna men det kommer pistage att göra. Lika bra att sälla sig till den segrande sidan.
Som en trubut till en bortglömd stavning av en fotogenisk nöt, ger jag er pistasch och tackar ödmjukast för stavningshjälpen.
Även om grytan vid snabb anblick plötsligt tycks innehålla aprikos och mustasch.
"/.../ slå bort det feta kokvattnet /.../"
Vad hände med "sila, kyl, avfetta, frys"?
Jamen är det inte där allt det gottiga finns? Jag tycker du fegade ur lte med pistagen. Är inte stavningen pistasch lite reaktionär?
Detta låter otroligt gott! Och kul skrivet som vanligt ...
Men "pistasch" är det som gäller. Så här skriver Språkrådet:
Fråga:
Varför stavas pistasch så och inte pistage?
Svar:
Pistasch går liksom mustasch, ganasch och panasch tillbaka på franska ord som i franskan stavas med -ache.
Många ord som uttalas med slutljudande /-asj/ stavas med -age, som apanage och bagage. De går också tillbaka på franska ord, men då på sådana som i franskan stavas -age.
Notera också att det heter pistaschmandel, inte pistaschnöt.
Hej!
En helt annan fråga Lotta; för ett bra tag sedan tipsade du om salsiccia med salvia från Kajsa Warg. Nu ligger de i min kyl men jag kommer inte ihåg vad du rekommenderade till o hittar inte det inlägget i bloggen. Help....!
undrar om det inte blir beskt av att koka med det vita på citronen?
Malin! Du tänker på min ratatouille med getost och oliver (eller så tror jag bara det för att vi av en händelse ska äta det ikväll).
Den ligger på min gamla bloggplats: http://familjenbra.blogspot.com/2007/05/ratatouille-med-getost-och-olive...
Eller så gör du bara en enkel tomatsås – vitlök, olivolja, toat på burk, lite balsamvinäger och en tsk honung – och kokar spaghetti till.
Grattis till ett gott köp. De är fantastiska de där korvarna. Korv känns f ö väldigt hett just nu. Har någon hälsar på hos de där glada engelskmännen som startar korvaffär på Kungsholmen?
Annars kan jag rekommendera den färska, råa salsiccan på latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen. Här blev jag väldigt regional känner jag. Om någon har korvtips från resten av vårt vackra land – var inte blyga! Sprid ordet!
Och Lisar – hel citron ger besk smak till kokspadet men inte till köttet (jag har med den för att jag fått för mig att den har en mjukgörande verkan på köttets struktur). Kokspadet slår jag bort. Köttet lägger jag i sås.
jag förstår, det måste jag testa!
Vilken härlig blogg.
Vi tipsar om den idag.
http://bloggtipsarna.blogg.se/2009/february/en-matblogg-med-kansla-av-ly...
Tusen tack för tips! Korvarna var fantastiska, och jag som många andra är helt korvfrälst nu. Ska bege mig både till Hantverkargatan o killarna där och sen får det nog bli en sväng till Hötorgshallen också då...
I o m att jag såg ditt tips först nu så fick jag tänka till på egen hand, så det blev en krämig risotto, fänkål och plommontomater i ugn som fick rullas runt i lite glad sallad.
Sidor