Lammfärsgryta med nordafrikanska kryddor
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 8
Tid: 45 minuter
Gör ett storkok och bjud in grannarna. Eller frys in hälften. Om du vill vara smart och spara utrymme kan du frysa in såsen utan bönor och tillsätta dem när du tinat upp sluringen.
- 700 g lammfärs
- 2 gula lökar eller 1 bautastor
- 2 tsk anis
- 3/4 dl olivolja
- 2 rejäla remsor apelsinskal dragna med potatisskalare
- 2 stora klyftor vitlök
- 2 msk paprikapuré (t ex Rotes Gold) eller 1 msk gott paprikapulver
- 1 tsk mald kanel
- 1 msk mald koriander
- 2 tsk mald spiskummin
- 1 msk lantbuljong eller kalvfond
- 2 lagerblad
- 1/2 msk chiliflingor (torkad krossad chili)
- 2 burkar körsbärstomater
- (ev 1 dl oekat rödvin)
- 5 dl kokta svarta linser eller 2 burkar stora vita bönor
- Till servering:
- Grov fullkornsbulgur eller basmatiris
- Grovrivna morötter med pressad apelsin
- Finhackad saltad citron eller lika delar finhackade svarta oliver och rå citron
- Tjockyoghurt
- Finhackad mynta eller bladpersilja
- Se till att färsen är rumstempererad.
- Halvera löken och skär sedan ett snitt så att du har fyra kvartar som hålls ihop vid rotfästet. Dra av skalet, det går lätt nu. Skiva löken tunt.
- Ta fram största traktörpannan, en emaljerad bautagryta eller en medelstor paellapanna. Undvik gjutjärn, det blir inte gott eftersom den syrliga tomatsåsen löser ut järn. Fräs lök och anis i oljan på medelvärme tills den är mjuk och gyllene. Stressa inte!
- Skär bort det vita från apelsinskalen. strimla skalen tunt och vänd ner i lökfräset.
- Lägg ner lammfärsen och fräs den 5-10 minuter. Dela sönder den så att det blir lagom stora klumpar. Pressa ner vitlöken och rör ner paprikakrämen eller pulvret. Vänd ner övriga kryddor och buljong. Fräs ytterligare fem minuter under omrörning då och då.
- Slå på tomater, ev vin och låt puttra utan lock minst 20 minuter. Slå på vatten om det behövs.
- Vänd ner linserna ett par minuter före ervering. Skölj bönorna noga innan du rör ner dem om du använder burkade.
- Smaka av med nymald peppar.