Ladda för julen med fegvegopasta

Nu stundar viktuppgång, gikt och halsbränna. Julmaten är fantastisk, svår att skriva något kul om och väldigt köttbaserad. För att väga upp framtidens excesser i kött så lagar vi därför en nästan helt vegetarisk pasta.

Jag kör glutenfritt och ska du göra det också så rekommenderar jag Barillas glutenfria spagetti, den är överlägsen andra sorter.


Portioner: 4
Tid: 1 timma + 2 timmar ursaltning av aubergine
Du behöver: 

1 stor eller två små auberginer
1 msk salt
0,5 + 0,5 dl olivolja
1 rödlök, halverad och fint strimlad
2 stora vitlöksklyftor, skivade
1 röd chili, urkärnad och finstrimlad
6 sardellfiléer
1 msk tomatpuré
3 dl rödvin
1 msk rödvinsvinäger
1 msk torkad oregano
1 burk krossade tomater av bästa sort
50 g russin
40 g pinjenötter
2 msk kapris
salt och svartpeppar
500 g pasta av något slag
två nävar finriven pecorino-ost, gärna vällagrad
finstrimlad purjolök eller salladslök

Gör så här: 

Börja med att tärna auberginerna, lägg dem i en bunke och blanda in 1 msk salt. Låt stå i minst två timmar i kylen och häll sedan av vattnet. Det behövs för att driva ut lite bittra smaker ur grönsaken samt göra den fastare i konsistensen. Stek sedan auberginetärningarna i 0,5 dl olivolja i en rätt så het panna. De ska få rejält med färg på sina ytor. Ställ sedan undan den stekta auberginen i en skål.

Hetta upp ytterligare 0,5 dl olja i en gryta. Lägg ner lök, vitlök och chili och låt fräsa försiktigt i ungefär fem minuter och löken har mjuknat. Lägg då i sardellfiléerna och tomatpurén och fortsätt fräsa tills sardellfiléerna liksom har löst upp sig och tomatpurén mörknat lite.

Tillsätt vin, vinäger och oregano till grytan och koka upp. Låt det sedan puttra utan lock tills ungefär 1/3 av vätskan återstår. Det tar udden och alkoholen av vinet och bidrar till en rundare maträtt. Tillsätt sedan krossade tomater, aubergintärningar och russin, lägg på locket och låt småputtra i 30 minuter. Därefter kastar du ner pinjenötter och kapris och smakar av med salt och svartpeppar. Låt sedan såsen stå och småputtra och reduceras lite utan lock medan du kokar pastan.

Dra av en minut på koktiden på pastan och när den är klar häller du av vattnet från den och häller sedan direkt ner din pastasås i pastakastrullen med pastan. Rör om ordentligt och låt den stå ungefär en minut på en platta som håller på att svalna så smått.

Servera pastan med såsen i djupa tallrikar och toppa med riven pecorino och strimlad purjolök. Drick gärna samma vin som du använde till såsen.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson