Kycklingleverpastej med bourbon

En sak som absolut inte får missas på julbordet är den hemgjorda leverpastejen. Tyvärr är min familj en bunt förbaskade mesar som inte tycker att leverpastej ska smaka så mycket lever. Motsägelsefullt så klart men trots allt bara ett faktum att förhålla sig till.

Den här leverpastejen görs av ovanstående anledning på kycklinglever. Kycklinglever är faktiskt en rätt så otrolig råvara och det är dessutom bra att man tar tillvara på så mycket som möjligt av djuren när man ändå slaktar dem. Dess milda smak kan lura över de flesta leverskeptiska till inälvsätarsidan.

Obs. Du behöver en köttkvarn om du vill få helt rätt konsistens. Har du inte det så kommer du få köra i en mixer och då kommer späcket fördela sig konstigt och din pastej bli slätare, men det kanske inte gör så mycket heller.


Tid: 2 timmar
Du behöver: 

450 g kycklinglever, se nog till så du plockar bort eventuella gallblåsor
400 g späck, fryst och sedan halvtinat (lättare att mala så)
0,5 medelstor lök, superfinhackad
2 msk smör
4 anjovisfiléer
0,5 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
2 msk potatismjöl
3 ägg
3 dl grädde
3 msk bourbon

Gör så här: 

Mal kycklinglevern och anjovisen i en köttkvarn. Mal sedan direkt späcket också. Jag skär det i remsor lämpliga för matningshålet i köttkvarnen. När allt är genomkört en gång, blanda levern, anjovisen och späcket ordentligt och kör igenom allt i kvarnen igen. 

Stek lökhacket i smöret tills löken är mjuk och låt svalna.

Rör ut potatismjölet i 0,5 dl grädde. Se till att du inte får några klumpar. Det funkar om man rör mycket. Blanda sedan ner resten av grädden också.

Häl över potatismjölsgrädde, knäckta ägg och borubon i smeten. Avsluta med att salta och peppra och rör sedan om så allt blandas ordentligt.

Häll upp smeten i lite mindre aluminiumformar. Sätt ugnen på 125°C och baka pastejformarna i vattenbad i ugnen i ungefär en timma. Kolla med en termometer så innertemperaturen är uppe över 75°C innan du tar ut pastejerna.

Låt svalna i rumstemperatur. Sen tycker jag det är vettigt att vakuumpacka pastejformarna och frysa in dem jag inte ska använda på en gång. De håller sig absolut bäst på det sättet.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson