Kycklinglever med fem kryddor, chili, goji-bär och kål
Kycklinglever är löjligt bra mat: nyttigt, billigt och gott. Många som är skeptiska kan vinnas över till anhängarna av lite mer kryddiga recept som detta. Desutom är det extra viktigt för nybörjare att levern är perfekt stekt så att den är rosakrämig i mitten. Den otroligt vackra och goda kålsalladen passar lika bra till stekt fisk, en asiatisk curry eller kycklinglår. Recept på Lisas kinesiska krydda dyker upp i morgon. Gojibär hittar du på hälsokostaffärer, Hötorgshallen eller asiatiska butiker. De smakar som en blandning av torkad tomat, aprikos och nypon. Chilibönpasta kan ersättas med hälften sambal oelek, hälften miso och 1/2 klyfta pressad vitlök.
Tid: 25 minuter + 1 timmes marinering
400 g kycklinglever
1 msk chinkiangvinäger eller balsamico
1 1/2 dl vatten
1 msk tunt strimlad lökblast eller salladslök
generöst med jordnötsolja eller neutral rapsolja till stekning
Marinad:
2-3 msk chilibönpasta (chilibeanpaste)
1 stor klyfta vitlök
1/2 dl ljus soja
2 tsk fem kryddor eller Lisas kinesiska krydda
Wokad kålsallad:
350 g späd vitkål
1 msk finhackad eller grovriven ingefära
2 msk jordnötsolja eller neutral rapsolja
100 g zucchini, gärna av den ljusare sorten
1 1/2 msk gojibär (bocktörne)
2 msk gula russin
1 nypa socker några droppar rostad sesamolja
1 tsk äppelcidervinäger
- Putsa levern och dela den i stora munsbitar. Blanda alla ingredienser till marinaden. Vänd runt med kycklinglevern. marinera i minst en timme.
- Gör kålfräset under tiden. Strimla kålen mycket tunt. Skär zucchinin i fina tårtbitar eller klyftor.
- Hetta upp oljan och ingefäran i en stor teflonpanna på medelvärme tills ingefäran fått en gnutta färg. Vänd ner kålen och fräs under omrörning tills den mjuknat något. Vänd ner zucchin, gojibär och russin. Fräs vidare uner omrörning tills zucchinin mjuknat. Smaka av med äppelciservinäger och en gnutta sesamolja. Smaken ska vara mycket mild.
- Stek kycklinglevern under tiden om du har simultakapactet. Annars kan du låta kålen vänta, den är god ljummen. Hetta upp oljan i en stor teflonpanna på hög värme. Bryn kycklinglevern ordentligt runt om.
- Slå på överbliven marinad, chinkiangvinäger och låt fräsa samman någon minut. Slå på vattnet när det börjar se torrt ut.
- Låt puttra under loch tills levern är rosa och krämig i mitten.
- Arrangera kålsalladen å tallrikar. Toppa med kycklinglever, skeda gojset som är kvar i pannan över och lite salladlök.