Kycklinggryta med ugnsbakade rotfrukter


Portioner: 4
Du behöver: 

Tid: 60 min
1/2 vitlök eller 1 solovitlök
3 kycklingfiléer
10 skogschampinjoner
2 dl vitt vin
2 msk kalvfond + 3 dl vatten
2 lagerblad
2 gula lökar
2 palsternackor
2 morötter
2 små sötpotatisar
2 dl crème fraîche
1 citron, ekologisk
1/2 kruka timjan

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och klyv lök, palsternacka, sötpotatis och morot två gånger på längden. Sprid ut i långpanna tillsammans med den halva vitlöken, pensla med olivolja och ugnsbaka vitlöken i knappt 25 minuter och rotfrukterna tills de fått bruna toppar (ca 50 minuter).

Skär kycklingen i breda remsor på längden. Klyv champinjonerna.
Koka upp vin, fond och vatten.

Stek champinjonerna i smör, slå över kokvätskan, tillsätt kyckling och och lagerblad. Sjud ca 10 minuter. Tillsätt crème fraiche och smaka av med nymalen vit- och svartpeppar.
Pressa vitlöken med skal och allt i vitlökspress. Tvätta citronen väl och raspa av zesten – det yttersta gula – och pressa ur saften. Rör samman vitlök, citronzest och –saft, en rejäl nypa flingsalt, hackad timjan och en skvätt olivolja. Dressa de ugnsbakade rotfrukterna i blandningen och servera med kycklingen.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren