Kycklinggryta med ugnsbakade rotfrukter
Tid: 60 min
1/2 vitlök eller 1 solovitlök
3 kycklingfiléer
10 skogschampinjoner
2 dl vitt vin
2 msk kalvfond + 3 dl vatten
2 lagerblad
2 gula lökar
2 palsternackor
2 morötter
2 små sötpotatisar
2 dl crème fraîche
1 citron, ekologisk
1/2 kruka timjan
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och klyv lök, palsternacka, sötpotatis och morot två gånger på längden. Sprid ut i långpanna tillsammans med den halva vitlöken, pensla med olivolja och ugnsbaka vitlöken i knappt 25 minuter och rotfrukterna tills de fått bruna toppar (ca 50 minuter).
Skär kycklingen i breda remsor på längden. Klyv champinjonerna.
Koka upp vin, fond och vatten.
Stek champinjonerna i smör, slå över kokvätskan, tillsätt kyckling och och lagerblad. Sjud ca 10 minuter. Tillsätt crème fraiche och smaka av med nymalen vit- och svartpeppar.
Pressa vitlöken med skal och allt i vitlökspress. Tvätta citronen väl och raspa av zesten – det yttersta gula – och pressa ur saften. Rör samman vitlök, citronzest och –saft, en rejäl nypa flingsalt, hackad timjan och en skvätt olivolja. Dressa de ugnsbakade rotfrukterna i blandningen och servera med kycklingen.