Kycklingfrikassé med citron

Receptmakare: Kinna Jonsson enligt grundrecept Hemmets kokbok

Portioner: 4-6

Koktid: Med kycklingfiléer ca 25 minuter, med hel kyckling drygt 1 timme

Äggulan gör såsen extra len och fin men den liksom grädden kan uteslutas. Men täk på att inte värma upp såsen för häftigt efter att äggula tillsatts eftersom den kan koagulera. Servera frikassén med ris, pressad potatis, pasta typ papardelle alternativt Spätzle.

  • 4 kycklingbröst alt 1 kyckling på 1 kg
  • 2 tsk salt per l vatten
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 litet lagerblad
  • 1 liten (50 g) gul lök
  • eventuellt 1 purjolök (100 g)
  • Sås:
  • 4 dl hönsbuljong
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • (1 dl grädde)
  • (1 äggula)
  • saften av 1/2 citron
  1. Lägg kycklingbröst eller fågel i en kastrull. Häll på vatten, tillsätt salt och koka upp. Vatten ska precis täcka.
  2. Skumma av. Tillsätt kryddor och lök. Låt sjuda under lock. Filé i ca 15 minuter, hel kyckling 45-60 minuter beroende på dess storlek. Ta upp fågeln.
  3. Sila buljongen och koka upp den.
  4. Vispa ut mjölet i kallt vatten och vispa ner i det sjudande spadet.
  5. Låt såsen sjuda 3-5 minuter. Vispa ner grädde och en äggula om du vill ha en krämigare sås.
  6. Smaksätt med citron.
  7. Ta bort skinnet på kycklingen och skär upp kycklingen fint. Häll lite av såsen över köttet och servera resten ur såsskål.

Bild för Kinna Jonsson

Mer från Kinna Jonsson


Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson
Bild för Kinna Jonsson