Kycklingbollar med gari och citron

Vid utgrävningen av skeppet Wasa hittade man förutom alla sablar, trätofflor, parkeringsmynt och förgyllda krusiduller en ask med smör som en särskilt uppeldad marinarkeolog fick för sig att provsmaka. Nästa morgon vaknade han med ansiktet fullt av koppor, bobbor och blåsor, och var tvungen att sjukanmäla sig med anledning av en farsot utdöd sedan drygt tvåhundra år. Vad Försäkringskassan tyckte om detta förtäljer inte historien. Hursom. Jag har också skapat ett museum. Närmare bestämt på den översta hyllan i kylskåpet. Här kan man förkovra sig i gamla burkar med grumligt innehåll;  asiatiska såser och kryddpastor av olika årgångar, picklade grönsaker, fiskkonserv, senap, marmelad och bruna gåtfulla grejer som man inte längre vet vad det är eftersom etiketterna bleknat och fallit av under historiens gång. En dag ska jag samla mod att gallra i den här samlingen. Tills dess försöker jag göra slut på innehållet i en nyköpt burk gari.

IMG_0181

Kycklingbollar med gari och citron

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 min

  • 1/2 dl gari
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 äggula
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl panko eller vanligt ströbröd
  • 400 g kycklingfärs
  1. Hacka garin mycket fint.
  2. Raspa zesten (det yttersta gula) av citronen och pressa ur saften.
  3. Rör ihop gari, citronsaft och -zest, äggula, salt och panko/ströbröd.
  4. Blanda i kycklingfärsen och rör ihop.
  5. Ta vatten eller olja på händerna och trilla till små bollar.
  6. Koka i stark buljong eller kokosmjölk smaksatt med pressad lime, fisksås och grön currypasta eller stek gyllene i olja.
  7. Servera i nudelsoppa eller med wookade grönsaker och nudlar eller kokt ris.

Lotta Lundgren's picture

Mer från Lotta Lundgren


Lotta Lundgren's picture
Lotta Lundgren's picture
Lotta Lundgren's picture
Lotta Lundgren's picture
Lotta Lundgren's picture