Kyckling i karamelliserad lök

Underbar fransk kycklinggryta med löjligt enkel smakpalett. Stå emot lusten att krydda mera och pröva receptet rakt av. Passar perfekt till ekologisk kyckling där du inte vill krydda bort den goda smaken.


Portioner: 6-8
Tid: 80 min
Du behöver: 

1 ekologisk kyckling (2 1/2 kg)
1 1/2 kg gul lök
85 g smör
1/2 dl vetemjöl
2 dl vitt vin
(alt. 1 1/2dl vatten och 2 msk vitvinsvinäger)
Salt och svartpeppar

Gör så här: 
  1. Stycka kycklingen och dela den i arton-tjugo delar. Tvätta händerna ordentligt och använd separat kniv och skärbräda.
  2. Skala och halvera lökarna. Skiva dem grovt.
  3. Salta och peppra kycklingbitarna på alla sidor.
  4. Smält hälften av smöret i en stor tjockbottnad gryta och bryn kycklingbitarna jämnt på hög värme. Dela upp stekningen i omgångar så att alla bitar får plats. Lyft upp de färdiga bitarna ur grytan och håll dem varma vid sidan av.
  5. I det kvarvarande smöret fräser du sedan löken sakta tills den mjuknar och faller ihop. Rör runt så att den inte bränns.
  6. Blanda i vetemjölet, lite i taget och tillsätt vinet. Rör om och klicka i resten av smöret.
  7. Lägg nu tillbaka kycklingbitarna i grytan och bädda ner dem bland löken. På med locket och låt puttra på svag värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då.
  8. När kycklingen är färdiglagad och löken förvandlats till en härligt söt och mjuk sås kan du smaka av med salt och rikligt med nymalen svartpeppar. Kokt potatis och en grön sallad med vinägrett är allt som behövs till, simplicity rules.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing