Krispig tofu med rostad kål, beurre blanc-dipp och miso

Ni kanske minns beurre blanc som den där såsen man får/gör ibland till fisk eller pocherade grönsaker som smakar syrligt fett men som inte är mycket roligare än så (förlåt alla franska kockar någonsin amen). Om klassisk beurre blanc är en traditionell pappa med beige rock och portfölj, är den fluffiga dippversionen samma pappa fast med New Balance sneakers och flanellskjorta. Lite tillfulat avslappnad med andra ord. Såsen tillagas på klassiskt Julia Child-vis varefter man antingen äter den som den är eller låter den svalna varpå man mixar upp den till en fluffig smördipp. Ja, du läste rätt, smördipp. Kan det bli bättre?

Vegan: Gör kålsmör på mjölkfritt smör och använd istället för beurre blanc, samt byt ut övrigt smör mot mjölkfri variant. Recept på kålsmör hittar du i länken nederst.

Tofu: Fast tofu finns på asiatiska matbutiker samt i de flesta matbutiker på vegohyllan eller asiatiska hyllan. Allätare brukar ironiskt nog (med tanke på namnet) inte äta tofu eftersom det "inte behövs" men det är ju lika idiotiskt som att säga att man inte behöver äta dragon för att det finns timjan.

Beurre blanc: När du gör såsen kommer den först vara som en normal beurre blanc, dvs en ljus smörsås med lätt hollandaisekonsistens. Då kan du naturligtvis äta den på direkten. Låter du den stå framme eller ställer den i kylen blir den fast som vanligt smör och kan användas därefter. Vill du fluffa upp den till en smördipp som på bilden tar du valfri mängd beurre blanc i en separat skål, och värmer kvickt i mikron. Då blir såsen oljigt tunn och ser helt hopplös ut men misströsta inte - häll 2 msk av såsen i en hög mixerskål, sätt ned mixerstaven och mixa medans du ringlar ned resten av såsen tills den går ihop och är tjock och fin igen. Ungefär som med snabbmixad majonnäs. Fuskigt men enkelt.


Portioner: 2
Du behöver: 

Beurre Blanc - ljus smörsås, basrecept enligt Julia Child "Det goda franska köket"
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl torrt vitt vin eller pressad citron
1 msk finhackad schalottenlök
1/4 tsk salt
1/8 tsk vitpeppar
300 g kylt osaltat smör, skuren i 20 bitar
Smaksättning: 1 msk ljus miso alternativt wasabi om du vill ha mer drag

Rostad kål
2 st broccoli alternativt ett nät brysselkål
1/2 blomkålshuvud
Kallpressad rapsolja
Salt, nymald grönpeppar eller rosépeppar

Krispig tofu med örtsmör
1 paket fast tofu
Några blad färsk salvia eller dragon
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk smör
Salt, nymald grönpeppar eller rosépeppar

Gör så här: 
  1. Rostad kål: Sätt ugnen på 250 grader. Skär broccoli på längden till smala stjälkar och plocka blomkålen till mindre buketter. Blanda med 2 msk kallpressad rapsolja och 1 tsk salt i en påse så allt täcks. Häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt och mal över lite peppar. Kör in i nedre delen av ugnen i ca 20 min eller tills de blivit lagom rostade. Gör såsen under tiden.
  2. Beurre blanc med miso: Koka ihop vinäger och vin i en liten kastrull tillsammans med lök och kryddor tills det återstår 1 1/2 msk. Ta kastrullen från värmen och vispa genast i två bitar kallt smör. När smöret mjuknar och går ihop med vätskan vispar du i en bit till. Sätt sedan kastrullen över mycket svag värme och sätt till mer smör under ständig vispning. Sätt inte till mer smör förrän föregående klick vispats ut i såsen. När du har vispat i hälften av smöret, tillsätt miso och vispa ned tillsammans med en bit smör. Fortsätt sedan med resten av smöret och dra sedan kastrullen av värmen när allt smör är tillsatt. Beurre blanc ska se ut som en lätt hollandaise i konsistensen när den är klar. Häll upp en skål och servera som den är, eller följ notisen "Beurre blanc" ovan.
  3. Krispig tofu med örtsmör: Skär tofun till "strips". Lägg stripsen mellan dubbla lager hushållspapper och pressa försiktigt så överflödig vätska pressas ut. Hetta upp en stekpanna eller gryta med kallpressad rapsolja och smör. Lägg i tofu, salta, peppra och dra ned värmen till medelhög. Tillsätt salvia eller dragon och ös då och då tofun med örtsmöret. Stek tofustripsen på bägge sidor tills de är krispigt gyllene.

Servering: Skrynkla ihop smörgåspapper eller bakplåtspapper, häll i rostad kål och tofu, Lägg på en bricka tillsammans med en liten skål beurre blanc. Dippa tofu och kål i smörsåsen.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson