Köttsallad på fläsklägg

Det här receptet innehåller två delar. Först tillagar man fläskläggen över natten. Morgonen därpå ställer man, om man har en sådan tur att man har en balkong och det råkar vara vinter, bara ut grytan på balkongen. Ungefär 1 timme innan man vill äta tar man in den igen och börjar med steg två, själva salladen. Om du inte har varmluftsugn, säg 1,5 timme. Om man inte vill ha sallad kan fläsklägget t ex läggas på macka eller användas som fyllning i egen pasta.


Portioner: 2-3, men massor av kött över
Tid: 13 timmar
Du behöver: 

Del 1
1 fläsklägg. Vi hade ett helt ben, men det ger ca lika mycket till i rester. Om man har ett mindre kan man minska kryddorna.
Olivolja
1 tsk salt
1 msk senapsfrön
1 tsk paprikapulver
1 tsk kummin
1 tsk spiskummin

Del 2
1/2 rotselleri
olivolja
1 äpple
2 rödlökar
1 äggula
1 dl rapsolja
1 tsk god vinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk svensk grov söt senap
salt
Nåt blad, vi tog vanlig ruccola eftersom det var det som fanns på lilla affären.

Gör så här: 

Del 1

 1. Sätt på ugnen på 200 grader.
 2. Klappa in lägget i olja och kryddor. Lägg i en gjutjärnsgryta med lock, men du sätter inte på locket.
 3. Sätt in i ugnen i 30 minuter, sänk därefter värmen till 100 grader. Kör i ca 3 timmar till. Sänk värmen till 75. Sätt på lock. Låt stå över natten. Det är inte så himla noga med tider här, mer än att man ska köra en halvtimme på lite högre värme först för att få igång svålen.
 4. På morgonen gläds du åt den ljuvliga doften och tar sedan ut hela grytan på balkongen.

Del 2

 1. Sätt på ugnen på 225 grader.
 2. Skala och skiva rotselleri tunt, lägg i ett lager på plåt med bakplåtspapper, häll på rejält med olivolja och salta. Kör i ugnen tills lagom färg, ca 15 minuter, men passa dem och ta ut efter hand som de mörknar. De ska bli gyllene, helst inte svarta. Förmodligen behöver du göra två plåtar.
 3. Skala och skiva rödlök tunt. Häll olivolja i stekpanna, stek löken på medelvärme. Man vill ha karamellisering och mosighet, inte bränd lök. Det tar ca 20 minuter.
 4. När det är 50 minuter kvar tills du ska äta sätter du in hela grytan med fläsklägg i ugnen, utan lock. Om du har varmluft kan du göra det under rotselleriplåten.
 5. Skala och skiva äpplet tunt.
 6. Gör majo på äggula och rapsolja. (Vill man oroa sig över det här momentet, vilket jag helt ovetenskapligt misstänker ökar risken att det skär sig, kan man läsa mer här och här.) En nypa salt och ha i senap och vinäger efter smak, den ska vara skarp och lite stark, men vad det innebär är olika för oss alla.
 7. Ta efter 30 minuter ut köttgrytan ur ugnen och skär av svålen, som kommer ha börjat krispa sig men ännu inte riktigt vara där. Lägg över den i en form och sätt in den 10-20 minuter till.
 8. Ta upp köttstycket och ta loss allt kött från benen. Det gör man enklast med händerna. Man blir väldigt infettad, det är förmodligen bra för nagelbanden. Kvar i grytan kommer finnas massor av fläskfett. Det kan man sila och spara i kylen till någon gång när man t ex i stället vill konfitera ett fläsklägg. I min kyl bor ca 14 burkar med olika sorters fett.
 9. Ta ut fläsksvålarna som har puffat upp och blivit obegripligt frasiga och knapriga.
 10. Montera salladen, dvs lägg alla de olika sakerna på ett stort fat och blanda runt. Förmodligen känns det lämpligt att använda ca hälften av köttet, men om man är hungrig tycker jag man ska ta mer. Då vårt barn inte gillar när saker är blandade fick han en egen oblandad tallrik. Var sak på sin plats. Majon droppar man över vid servering.

 

Bild för Isobel Hadley-Kamptz

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz