Körsbärsknäck med maraskasirap
Om jag själv skulle ranka alla recept jag skrivit de senaste åren, så skulle mina dadelknäck med pistaschmandel från i förfjol hamna ganska högt. De blev helt enkelt rasandes goda och jag hade planerat att göra dem i år igen.
Men så kvittrades det om körsbärssirap på twitter - och inte om vilken sirap som helst, utan om en gjord på kroatiska maraskakörsbär av den sort som man tillverkar den kända likören Maraschino av (mer om smakskillnaden mellan italiensk och kroatisk Maraschino kan du läsa i den här cocktailbloggen). Trots att jag älskar färska körsbär så tycker jag att körsbärsprodukter ofta är för söta för min smak, men den här kunde jag bara inte motstå och ville genast köpa mig en flaska.
Nu hade jag lite flyt i och med att Helsingborgsbaserade Ninas mat var återförsäljare och bussigt nog kunde ordna en personlig leverans till mig lagom inför årets knäckkok och jag blev knappast besviken - vilken djup och fin körsbärssmak, med en svag bitterton av kärnor. Den här julen vill jag använda den i allt: rödkål, till risalamanden, i drink... Men först ut är knäcken, där bärsaften liksom sipprar fram ur kolan medan du tuggar och du kanske får sjutton minuters extra nattsömn på kuppen.
Körsbärsknäck (av den förföriska sorten)
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 50 st
Tid: 40 minuter ca
De här knäcken påminner mycket om mina dadelknäck, men körsbärssirapen är inte alls så trögflytande som dadelsirapen. När den reduceras blir det därför något färre knäck än ur den andra satsen. Men vad gör väl det?
- 2 dl körsbärssirap
- 2 dl socker
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 1 dl hackad sötmandel (gärna spansk)
- Koka upp sirapen, sockret, grädden och smöret i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på medelvärme (något varsammare än dadelknäcken, alltså) tills knäckmassan nått 122 grader (eller strax över 125 om du vill ha hårda). Använd termometer eller gör kulprovet.
- Kulprov: En tesked knäck doppas i ett glas kallt vatten. Kan du rulla en fast kula är knäcken färdig.
- Hacka mandeln fint. Jag brukar inte blanda ner den utan lägger den ovanpå. Det blir vackrare och dessutom blandas ju allt i munnen ändå.
- Häll upp knäckmassan i en kanna med pip, så är det lättare att pricka formarna. Mia Öhrn brukar lite fiffigt smöra plåten under formarna för att dessa inte ska välta.
Kommentarer
Gud. Det låter ju helt overkligt gott. Och jag som HAR en flaska körsbärssirap!
Lucky you, om en halvtimme har du knäck! :)
Låter superspännande! Var får jag tag på körsbärssirap och dadelsirap?
Oj, så gott det låter.
Dadelsirap är ganska vanlig i så kallade "invandrarbutiker". Jag har hittat både i Malmö och Lund (Kattesund). Körsbärssirapen importeras av Malmöföretaget Armanos och går att hitta i de här butikerna: http://armanos.se/kunder/aterforsaljare/ samt på nätet (se Ninas mat-länk i texten).
Mmmmm!
Detta låter gudomligt! Kanhända måste jag låna detta recept rakt av redan i helgen. Har själv en flaska av sirapen, men har ännu inte kommit mig för att använda den, konstigt nog, så jag älskar körsbärssmak (till och med sliskigt artificiell sådan).
Vad är det egentligen för skillnad körsbärssirap och körsbärssaft? Jag förstår ju att en "sirap" skall vara mycket koncentrerad, men det kan man ju göra saft också.
Bra fråga, Kurt! Egentligen rör det sig om språkförbistring i översättningen av "syrup", som ju kan vara både sirap och koncentrat. Men nu såldes den som sirap, så jag höll fast vid det och det var egentligen sirapsegenskapen som gjorde att jag öht kom på att testa den i knäck. Men ett saftkoncentrat av god kvalitet borde fungera bra det med.
Kurt+Anna. Provade med mors körsbärssaft igår. Fungerade, men jag gjorde lite för många receptförändringar.
(Tillsatte även några msk crème fraiche och en rejäl matsked honung på slutet).
Blev onödigt syrliga, men trots allt goda. Förvånandsvärt svag körsbärssmak.
Om jag provar igen, blir det utan honungen.
Spännande, Örjan! Kanske tillförde crème fraîchen för mycket syra? Maraskasirapen har så distinkt körsbärssmak att den går igenom i knäcken.
Undrar om inte även mjölksyrabakterierna i honungen kan ha bidragit till den syrliga smaken. Smakade på den heta smeten innan honungen tillsattes. Då uppfattade jag ingen direkt syrlighet i smaken, dock en knäckig, relativt kraftig körsbärston.
Därav tanken att prova utan honung vid ev nytt prov.
Örjan: Jag har faktiskt aldrig använt honung i knäck (förutom de "moriska" här på Taffel, men de blir ju helt annorlunda)så jag vet inte. Du får berätta hur det blev!
Inte i kväll i varje fall. Har slut på både formar och grädde.
Anna, jag måste bara fråga: är det verkligen ischokladformar du gjort knäcken i? Fick du dem att lossna? Jag gjorde knäck tidigare idag och tog ischokladformar i brist på annat, och de sitter fast som berget :-(.
Formkatastrofen löste sig, tack vare några timmar i kylskåp! Fortfarande inte helt okomplicerade att få ur formarna, dock, så nästa gång blir det vanliga knäckformar.
Annika: Hann inte svara igår. Att jag använde ischokladformar var helt oavsiktligt, "någon" hade tryckt ihop alla knäckformar så att de var alldeles platta och inte dög att fyllas.
Jag har inte haft något som helst problem att lossa de här körsbärsknäcken ur formarna, i det här receptet blir de ganska hårda, men vad jag förstår så kokade du en annan sort. Mina har inte varit i kylskåp. Bra att det löste sig.
Ja, mina blev också ordentligt hårda (jag föredrar knäck så). STressade upp mig nogot otroligt ett tag, men lättnaden var stor när de gick att lossa.
Det är ju dessutom mycket snyggare med ischokladformar. Varför är förresten vanliga knäckformar så fula? Vi har för övrigt också "någon" (flera stycken, till och med) som gärna gör pyssel av mina knäckformar. Och tandpetare. Och en massa annat, dör den delen.
Vad tror ni om att göra det på granatäppelsirap? Den är ju tämligen sur, så kanske funkar det inte alls (?).
Matilda: Det tycker jag gott du kan prova - knäck är ju så sött ändå. Smaka av smeten innan den är brännhet och komplettera med socker/sirap om det behövs (fast det tror jag inte)
Ok, jag gör ett kok i helgen och delar (skriftligen) med mig av resultatet här sedan!
Nu är det gjort! Det blev mycket gott. Syrligt och liksom lite friskt. Jag blandade i finhackade valnötter. Gjorde satsen enligt receptet ovan, kokade upp till 122 grader. Det fyllde 100 små knäckformar.
Roligt att det blev bra, Matilda! Tycker mycket om granatäppelsirap - så detta får jag prova. :)
provade med grantäppelsirap men trots kok till 122 grader blir den inte hård, inte ens fast. Någon teori varför?
Jenny: Ingen aning, jag har inte kokat sådana. Men Matilda kanske vet?
Jenny - Så tråkigt! Jag har inte heller någon aning om varför det blev så. Jag kokte också upp min till 122 grader och den blev fast men lite lite kladdig. Nästa gång kör jag upp den ett par grader till och hoppas få mer hårdhet. Var det mycket vatten i sirapen? I min var det (enligt innehållsförteckningen) granatäppelsirap, vatten, socker, surhetsreglerande ämne samt salt. Kanske har olika märken olika vattenhalt? Jag använde sirap från Conserves Modernes Chataura SAL, importerat av Larsa Foods AB.
Ev för lie socker i sirapen. Provat igen, kokat till125 grader men ännu inte fast, och ganska sur, så för lite socker är nog problemet. Egnimporterad vara och jag kan inte tyda turkiskan på flaskan..
Ev för lie socker i sirapen. Kokatt igen, kokat till125 grader men ännu inte fast, och ganska sur, så för lite socker är nog problemet. Egnimporterad vara och jag kan inte tyda turkiskan på flaskan..
Min knäck blev som sagt var rätt syrlig, men inte sur. Det stämmer nog att det var för låg sockerhalt i den sirap du använde. (Finns inte google translate för turkiska? Kan ju vara en kul grej att kolla texten i så fall!)
Sidor