Receptmakare: taylortwo@recipezaar, översatt av Margit richert
Portioner: 4-6
Tid: 10 minuter
Umamipackad soja, värmande sesamolja. En aning risvinäger får tungan att dansa. Chili, salladslök och vitlök ger en skön kick. Förutom att doppa mandu i kan den här såsen användas som dressing till nudelsallader (glasnudlar eller dangmyon?), till kycklingspett eller till någon annan rätt där det krävs lite extra umami för att smaklökarna ska vakna.
- 1 dl koreansk soja (eller ljus japansk)
- 1/2 dl vatten
- 1 msk risvinäger
- 1 msk socker
- 1 msk mörk sesamolja
- 2 salladslökar
- 1 grön chili
- 1 vitlöksklyfta
- några tag med pepparkvarnen
- Blanda soja, vatten, vinäger, socker och sesamolja. Rör tills sockret löser sig.
- Finstrimla salladslök 0och chili. Krossa vitlöksklyftan och hacka den yttepyttigt. Blanda ned i såsen och avsluta med lite nymald svartpeppar. Låt gärna stå och dra någon timme innan servering.