
Kinesiskt fläsk med plommon och calvados
Fläsklägg är inte bara en av de billigaste bitarna på grisen utan också en av de godaste.
Tid: 3 timmar
2 ½ kg fläsklägg, rimmad
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 burk hela tomater + en burk vatten
2 kanelstänger
4 stjärnanis
2 piri-piri, torkade
½ dl calvados
1 msk kinesisk soja
1 msk honung
1 tetra (380 g) svarta bönor eller motsvarande mängd hemkokta
1 – 2 tummar ingefära
10 röda plommon
- Placera fläskläggen i en gjutjärnsgryta, häll i en skvätt vatten, lägg på locket och ställ in i ugnen på 160°C, ca 2 timmar eller mer.
- Ta ut, låt svalna, skär bort fett och svål och plocka av det magra, möra köttet kring benet. Kasta bort resten.
- Hacka vitlöken fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt löken och låt fräsa med en kvart på låg värme. Slå på de hela tomaterna, vatten, kanelstängerna, hel stjärnanis, stött piri-piri, calvados, soja, honung och kött. Låt stå och puttra, ca 30 minuter.
- Tillsätt bönorna och smaka av med riven och pressad ingefära (bara juicen), salt och nymalen svartpeppar. Skär plommonen i klyftor och tillsätt strax innan servering. Servera med kokt ris (gärna svart glutonius rice) eller tjocka udon-nudlar.