Kinesisk sojadipp med sichuanpeppar

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15 minuter

Dippen är en standardsås hemma hos oss och mixas ofta ihop i desperation när vi vill laga snabbt men inte trist.

– Men den innehåller så mysko grejer, gnäller du nu.

Nja, inte jättemysko jämfört med det mesta i mitt skafferi, säger jag då. Men jag skelar nervöst eftersom jag vet att mitt skafferi är mer än ett förråd. Det är ett symtom.

Hursomhelst är det billiga och användbara ingredienser så du kommer inte ångra ditt besök till Kinabutiken. Dessutom är det hållbara prylar. Om inte annat kan du laga recept här från Taffel.se.

Exakta mängderna beror på vilken soja, vilken vinäger etc som du får tag på. Den håller sig en minst vecka i kylen.

Doppa vårrullar, dumplings eller vanlig grillad kyckling i den.

  • 1/2-1 tsk sichunapeppar
  • 1/2 tsk finhackad röd thaichili, ca 5-7 cm lång
  • 1/2 dl ketchap manis (söt lättkryddad indonesisk soja)
  • 1/2 dl ljus kinesisk soja
  • 1/2 dl chinkiangvinäger (lagrad kinesisk risvinäger)
  • 1 msk mörk sesamolja
  • ev lite finskuren salladslök eller koriander
  1. Rosta sichunapepparn i torr panna under omrörning tills den börjar dofta och skiftar lite i färg. Stöt i mortel eller krossa med en glasflaska som kavel.
  2. Blanda alla ingredienser. Låt stå och samla smak minst 10 minuter. Dippa loss!

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh