Kinesisk fläskgryta med chilibönsås och söta kryddor

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: drygt 1 eller 2 timmar

Det här är en enkel och egentligen lättlagad rätt, där den enda dyrbara ingrediensen är tid. Om du har bråttom kan du hoppa över marineringen och bara blanda köttet med smakgivare. Variera lite med vad du har hemma.

Ett fiffigt knep är karamelliseringen av sockret i olja som ger djup i smaken, vacker rödbrun färg och minskar sockrets sötma.

Leta rätt på en så mager bit sidfläsk som möjligt. Givetvis ska det inte vara rimmat utan färskt.

Receptet är en spinoff på Fuchsia Dunlops rödbräserade fläsk från The Revolutionary Chinese Cookbook.

  • 500 g magert sidfläsk i bit
  • 2 msk chilibönpasta
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 1/2 msk strimlat mandarinskal ev kinesiskt torkat
  • 2 msk socker
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1/2 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • ca 3 dl vatten
  • 15 cm kraftig purjo, nedre delen
  • Till servering:
  • Korianderblad
  • Broccoli eller annan grönska
  • Nykokt råris eller annat ris
  1. Skär bort svålen på köttet och tärna det i bitar 3 x 3 cm, Blanda med chilibönpasta, soja, ingefära och mandarinskal. Låt helst marinera en timme.
  2. Hetta upp oljan och sockret under omrörning i en liten tjockbottnad kraftig kastrull tills det är nötbrunt. Passa noga så att det inte bränns.
  3. Släng snabbt ner kött, marinad och kryddor och fräs det under omrörning på högsta värme en dryg minut. Slå på vatten så att det precis täcker. Låt puttra under lock på mycket svag värme ca 50 minuter.
  4. Skiva purjon grovt och  vänd ner den. Låt puttra några minuter tills den är spänstig.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh