Kikärtsgryta med plommon, kardemumma och hårdrostad rödkål

Med jämna mellanrum tänker jag: Så här kan det bara inte fortsätta. Det är inte möjligt att äta så här mycket burktomater. Men samma kväll står jag likförbannat med tomatburken i handen och ett fåraktigt leende på läpparna.

Men vad ska man ersätta tomaterna med? Tja, ett av mina hetaste kandidater är plommon. Du kanske redan har ett par påsar i frysen? Annars kan du köpa fina små frysta plommon på Picard, som jag gjorde. Efter att ha provlagat receptet en gång insåg jag förstås att det blev ännu godare med en burk tomater också. Och vad ska man ha principer till om inte för att bryta?

Kalonji kallas ockå nigella och ar en dov, lite jordig smak som passar ovanligt fint till plommonen. Du hittar dem i Mellanöstern-affärer och på t ex Govindas vid Fridhemsplan i Stockholm. Där hittar du också hing, ett fantastiskt preparat som gör vitlöksallergiker lyckliga. (Men fråga dem först så att de är med på noterna.)

Mindre kolhydrater?  Minska mängden plommon, öka mängden tomater. Ersätt en del av kikärterna med två stora tärnad zucchini som rostas på samma vis som rödkålen.

Veganskt? Ersätt ghee med kokosfett. Servera med hårt rostade cashewnötter för mer fyllighet.


Portioner: 6
Tid: 2 timmar
Du behöver: 

1 stor morot
(1 stor palsternacka)
2 stora (röd)lökar
1 dl ghee (klart godare) eller 100 g smör
1 kanelstång
1/2 tsk hel spiskummin
1/2 msk helt korianderfrö
2/3 tsk hela kardemummafrön
ev. 2 krm kalonji
1/2 tsk hing eller 2 klyftor vitlök, finmortlade
500 g söta fullmogna plommon, halverade och urkärnade
1 burk hela tomater
Chiliflingor efter behag, gärna koreanska eller turkiska
2 tsk lantbuljongpulver
700 g rödkål
2 burkar (ca 7 dl kokta) kikärtor, avrunna
Neutral rapsolja
Salt
Till servering:
Basmatiris med mortlad rostad mandel
Några trevliga grönsaker

Gör så här: 
  1. Skala moroten och palsternackan om det absolut behövs. Tärna fint. Halvera rödlöken på längden. Skala och tärna ganska fint. Fräs alltsammans mjukt i smör i en stor tjockbottnad kastrull. Det ska ta minst en kvart, gärna längre. Salta på hacket precis i början så kollapsar strukturen lite så att processen snabbas på.
  2. Rosta kanelstång, spiskummin, korianderfrö, kardemumma och kalonji på svag medelvärme tills fröna skiftar lite i färg och den ljuva doften får dig att vinda saligt. Det tar 3-5 minuter. Rör om då och då. Mortla allt utom kanlestången ganska fint.
  3. Höj värmen på kastrullen med grönsaksfräs. Rör ner kanelstång, mortlade kryddor och hing. Fräs någon minut under omrörning. Vänd ner lite plommonhalvorna och fräs på hög värme ett par minuter. Rör om då och då. Slå på tomater och rör ner buljongpulver och chiliflingor. Låt koka upp, sänk värmen och sjud mycket sakta utan lock någon timme. Rör om då och då. Slå på vatten om det ser för tjockt ut. Rör ner kikärtorna och låt puttra ytterligare ca 20 minuter.
  4. Rosta rödkålen under tiden. Droppa 1/2 dl olja i en metallform. Skär kålen i små klossar (4x4 cm) och se till att de håller ihop hjälpligt. Klappa in dem med salt. Och lägg i den oljade formen.  Låt gärna stå 5 minuter så att saltet börjar lösas upp. Pensla med rikliga mängder olja. Låt stå en kvart så att oljan absorberas. Värm ugnen till 240 grader (varmluft). Rosta kålen tills den är rejält svart här och var. Vänd runt om ett par gånger och peta isär kålen lite mot slutet. Det tar 20-40 minuter beroende på kålens, formens och ugnens konstruktion.
  5. Vänd ner kålen i kikärtsgrytan och smaka av. Servera med goda grejor.

 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh