Kall yoghurtsoppa med rosor: Ab Doogh Khia

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 4

Tid: 10 minuter + ett par timmars vila

Kalla soppor kan vara njutbara året om. Detta är en typisk persisk yoghurträtt, spartansk och svalkande. Den fungerar både som en bra förrätt och som mellanmål. I andra genuina varianter tillsätter man ibland dragon, valnötter eller kycklingbitar. Vill man göra den extra elegant garnerar man med rosenblad.

  • 2 gurkor, skalade och rivna
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 5 dl ekologisk yoghurt
  • 1 msk färsk hackad mynta
  • 1-2 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl gula russin
  • rosenblad
  1. Skala gurkan och riv grovt Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienserna.
  2. Låt stå kallt i ett par timmar. Kyl soppskålar.
  3. Före servering: krossa eller mixa några isbitar och ha i soppan. Servera i kylda skålar och dekorera med rosenblad.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder