Kall yoghurtsoppa – Ab Doogh Khiar
Receptmakare: Jens Linder
Portioner: 4
Tid: 10 minuter + ett par timmars vila
Kalla soppor kan vara njutbara året om. Detta är en typisk persisk yoghurträtt, spartansk och svalkande. Den fungerar både som en bra förrätt och som mellanmål. I andra genuina varianter tillsätter man ibland dragon, valnötter eller kycklingbitar. Vill man göra den extra elegant garnerar man med rosenblad.
- 2 gurkor, skalade och rivna
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 5 dl ekologisk yoghurt
- 1 msk färsk hackad mynta
- 1-2 tsk salt
- 5 dl vatten
- 1/2 dl gula russin
- Skala gurkan och riv grovt Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienserna.
- Låt stå kallt i ett par timmar. Kyl soppskålar.
- Före servering: krossa eller mixa några isbitar och ha i soppan. Servera i kylda skålar.