Kall yoghurtsoppa – Ab Doogh Khiar

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 4

Tid: 10 minuter + ett par timmars vila

Kalla soppor kan vara njutbara året om. Detta är en typisk persisk yoghurträtt, spartansk och svalkande. Den fungerar både som en bra förrätt och som mellanmål. I andra genuina varianter tillsätter man ibland dragon, valnötter eller kycklingbitar. Vill man göra den extra elegant garnerar man med rosenblad.

  • 2 gurkor, skalade och rivna
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 5 dl ekologisk yoghurt
  • 1 msk färsk hackad mynta
  • 1-2 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl gula russin
  1. Skala gurkan och riv grovt Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienserna.
  2. Låt stå kallt i ett par timmar. Kyl soppskålar.
  3. Före servering: krossa eller mixa några isbitar och ha i soppan. Servera i kylda skålar.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder