Kalibrera ugnen med socker

Ugnar har i allmänhet en konsekvent felaktig idé om vilken temperatur de faktiskt ska leverera, jämfört med vad som står på vredet. Min egen ugn är konsekvent ungefär 10 grader varmare än vad vredet säger, och det är ju inte jättekul när man vill vara noggrann. Hur jag tog reda på det? Jag smälte lite vanligt socker.


Portioner: 1
Tid: 15-60 minuter
Du behöver: 

En vanlig lagom ohederlig hushållsugn
Lite strösocker
Några muffinsformar och lite aluminiumfolie
Ett milliliter-graderat mått eller en noggrann våg (frivilligt, för bättre noggrannhet)

Gör så här: 

Börja med att värma ugnen till 175 grader (enligt vredet). Vänta sedan ytterligare en 10-15 minuter för att vara riktigt säker på att hela ugnen ska ha nått rätt temperatur.

Lägg en tunt men jämnt lager strösocker på ett ugnssäkert underlag. Välj gärna ett underlag som går snabbt att värma upp men ändå är hyfsat värmetåligt, helst i någon enfärgad ljus färg. Jag rekommenderar en enfärgad vit muffinsform på en bit aluminiumfolie, och någonstans mellan en halv och en tesked socker. Folien bidrar lite till att jämna ut värmeledningen, men är mest där för extra stabilitet så att formen inte välter.

Stäng av varmluftsfläkten om du råkar ha den på. Lägg folien på ugnsgallret, och ställ snabbt men försiktigt in din form med socker på folien. Vänta 15 minuter, och se efter om sockret har smält. Det borde inte göra det, eftersom rent socker ska smälta vid 186 grader. Har sockret inte smält, höj temperaturen 5 grader och vänta 15 minuter igen. Upprepa tills sockret smält. Nu vet du! Står ugnen på mer än 186 grader är den för kall, står den på mindre än 186 grader är den för varm. Antalet grader som skiljer kan du använda som en tumregel för hur mycket du bör dra ifrån eller lägga till för att just din ugn ska ge dig samma temperatur som recepten.

För extra noggrannhet, eller om du verkligen inte har bättre saker för dig än att se på långsamt smältande socker, kan du göra om försöket några gånger. Då är det bra om du väger/mäter sockermängden lite mer exakt innan du sätter igång.

Bild för Malin Sandström

Mer från Malin Sandström


Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström